Påstår brudd på inngåtte avtaler: Fagbevegelsen mener regjeringen vil endre pensjonsregler uten forhandlinger
– Arbeidsminister Anniken Hauglie og regjeringen bryter inngåtte avtaler, mener fagbevegelsen.
Leif Martin Kirknes
I et skarpt brev til arbeidsminister Anniken Hauglie ber en samlet fagbevegelse om et snarlig møte for avklare hva regjeringen egentlig vil.
per.flakstad@fagbladet.no
En samlet fagbevegelse mener regjeringen bryter avtalene de er blitt enige om når det gjelder forhandlinger om særaldersgrenser for offentlige ansatte.
Fagbladet har kontaktet Arbeids- og sosialdepartementet og bedt om en kommentar. Saken vil bli oppdatert.
Etter at regjeringen og partene i arbeidslivet ble enige om ny offentlig tjenestepensjon i fjor, sto blant annet uføreregler og særaldersgrensen igjen å få på plass.
Dette skal det forhandles om, og arbeidet skal være ferdig innen 1. november i år.
For ansatte i yrkesgrupper som brannpersonell og ambulansesjåfører med særaldersgrense på 60 år og som er født i 1963, må det midlertidige regler på plass slik at de kan gå av allerede i 2020.
– Regjeringen bryter avtaler
Nå mener LO, Unio, YS og Akademikerne at regjeringen foreslår å endre pensjonsreglene uten at det har vært forhandlet om det.
I et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie skriver de at regjeringen bryter inngåtte avtaler.
«Vi mener dette ikke er i tråd med de forpliktelser regjeringen har tatt på seg gjennom de inngått avtaler, da det ikke er enighet mellom partene. Dermed brytes både avtalt prosedyre for arbeidet, samt at de endringer vi mener det skal forhandles om senere blir forskutt.», heter det i brevet.
– Kan ikke endre uten å forhandle
Regjeringen legger 10. april fram en proposisjon i stortinget om midlertidige regler. Den kaller det lovtekniske tilpasninger, men alle arbeidstakerorganisasjonene mener regjeringens forslag i proposisjonen går langt utover dette.
– Vi mener regjeringen gjør endringer i sykepleierpensjonsloven og fjerner sikringsregler som bare angår ansatte med 65 års aldersgrense, blant annet helsefagarbeidere. Disse kan ikke gå av med pensjon etter reglene i den nye offentlige tjenestepensjonen før i 2025, og de skal etter vår oppfatning være en del av forhandlingene i høst, sier Fagforbundets leder Mette Nord.
Hun mener regjeringen ikke uten videre kan fjerne rettigheter som partene i arbeidslivet og myndighetene i utgangspunktet er enige om å forhandle om.
– Viktig at regjeringen er ryddig
En høring om midlertidige regler for yrkesgrupper med særaldersgrense ble sendt ut med en svært kort høringsfrist.
I høringssvaret mener LO Kommune, LO Stat, Unio, YS og Akademikerne at regjeringen har gått lenger enn nødvendig og mener forslagene i proposisjonen ikke er i tråd med det som er avtalt når det gjelder å forhandle om særaldersgrenser.
«Det er viktig for det videre utredningsarbeidet og forhandlingene om dette at departementet og en regjering med flertallet i Stortinget er ryddige i forhold til de inngåtte avtalene og klart skiller mellom endringer av lovteknisk art og endringer som påvirker rettigheter.», heter det i høringssvaret.
– Blir mer krevende forhandlinger
– Dialogen mellom partene og myndighetene i disse forhandlingene har vært god fram til nå, sier spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet. Han mener at forslagene knyttet til særaldersgrensene i proposisjonen går langt ut over det lovtekniske og er bekymret for at dette vil gjøre høstens forhandlinger mer krevende for alle parter.
– Vi ser at vi må snu og vende på hver minste detalj for å være helt sikre på å ivareta medlemmene, sier han.
Dersom regjeringen ikke snur og endrer forslagene i proposisjonen, mener han også at arbeidstakerorganisasjonen må følge opp stortingsbehandlingen av den.
– Da må organisasjonene inn på stortinget og snakke med utestemme, sier Fuglevaag.