JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pengefondet mener skattekutt til de rike ikke fremmer vekst

SV-leder Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken

Ylva Seiff Berge

IMF mener skattelettelser til rike ikke er vekstfremmende.

2017101610450020230821171436

helge@lomedia.no

– En ting er når jeg kommer med slike påstander. Men når en markedsliberalistisk organisasjon som IMF sier det samme får regjeringen et forklaringsproblem, sier SV-leder Audun Lysbakken til LO-Aktuelt.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Utvisker forskjeller

Regjeringen Solberg la torsdag fram et nytt statsbudsjett som skal gi «vekstfremmende skattelettelser».

Nå får dette altså kritikk fra for regjeringen, uventet hold.

Det internasjonale pengefondet IMF (International Monetary Fund) holder til i Washington, og hevder i sin halvårige rapport at høyere skatter for rike vil fjerne forskjeller uten å hindre økonomisk vekst. Det vil heller utlikne forskjeller.

Det er den britiske avisen The Guardian som gjengir rapporten.

– Empiriske resultater støtter ikke en argumentasjon om at høyere skatter til de rike hindrer økonomisk vekst. Tvert imot. Høyere skatter til de rike vil gi mindre ulikheter, heter det i rapporten.

Audun Lysbakken synes de nye signalene fra IMF er veldig interessante.

– IMF er ikke akkurat en organisasjon som omfavner venstresiden. Men når til og med de sier at lavere skatter for overklassen ikke er vekstfremmende, må man kunne si at regjeringen er på tynn is. Dette er noe vi har sagt hele tiden. Det finnes ikke hold i argumentasjonen om at lavere skatter for de rike gir økonomisk vekst. Det eneste resultatet av det er større ulikheter. Regjeringen bedriver ikke næringspolitikk, men står i stedet for en omfordeling til fordel for de rikeste, mener Audun Lysbakken.

17 historier om ulikhet i Norge

Forandrer ingenting

IMF-rapporten gjør ikke noe inntrykk på Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Helge Andre Njåstad.

– Dette endrer ikke vår politikk. Vi er for lavere skatter og avgifter for folk flest. I tillegg er vi mot særnorske skatter som kommer utlendinger til gode, som formueskatten. Vi har ikke levert statsbudsjett som gir mer skattelette til de rike. Vår skattelette kommer folk flest til gode. Det er slik at når man setter ned skatten i prosent utgjør det mer kroner i skattelette for de som har høyest inntekt og bidrar med mest skattekroner, mener Helge Andre Njåstad.

Sine fire første år reduserte regjeringen utgått fra Høyre og FrP 23 milliarder i skattelette. Under torsdagens budsjettfremleggelse lå det inne skattelettelse til tre milliarder kroner.

Svartmales

Skatt ble en stor del av vår hjemlige valgkamp. Arbeiderpartiet gikk til valg på å reversere regjeringens skattelettelser med 15 milliarder kroner. I etterkant er det blitt gjenstand for en stor debatt om dette var riktig eller ikke.

Det britiske Arbeiderpartiet har foreslått en skatt på 45 prosent for de med inntekt over 80.000 britiske pund (840 0000 norske kroner) i året, og 50 prosent skatt for de som tjener mer enn 123.000 pund (rundt 1,3 millioner kroner).

Partiets finanspolitiske talsperson, eller skyggefinansminister som det heter der, mener IMF støtter opp om partiets argumenter i valgkampen hvor Labour krevde en mer rettferdig skattepolitikk.

– Det er ingen bevis for at de som svartmalte effektene av vår skattepolitikk har rett, hevder John McDonnel.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Helge André Njåstad, Frp.

Helge André Njåstad, Frp.

Stortinget, pressefoto

Det internasjonale pengefondet

• Også kalt det internasjonale valutafondet, (engelsk: International Monetary Fund, forkortet IMF) er en organisasjon med 189 medlemsland som jobber for å fremme internasjonalt pengesamarbeid, ordnede valutaforhold, stabil økonomisk vekst, høy sysselsetting, samt å yte finansiell bistand til fattige land.

• IMF oppstod i juni 1944 under Bretton Woods-konferansen, og i desember 1945 signerte de 29 første landene vedtektene, for å få orden på verdensøkonomien etter andre verdenskrig. IMF sine vedtekter i dag er de samme som de som ble formulert i 1944. Den britiske økonomen John Maynard Keynes og Harry Dexter White fra det amerikanske finansdepartementet regnes som de viktigste arkitektene bak organisasjonen.

Kilde: Wikipedia

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy