JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone: Venstresida håper sykehusstreiken kan bane vei

Rødt-leder Bjørnar Moxnes snakker med FO-tillitsvalgt Ingrid Rasten og streikende fra Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes snakker med FO-tillitsvalgt Ingrid Rasten og streikende fra Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Tori Aarseth

Tirsdag kveld stemte regjeringspartiene ned et Rødt-forslag i Stortinget om pensjon fra første stillingsprosent. Arbeiderpartiet håper likevel at sykehusstreiken kan slå inn døra for kravet i resten av arbeidslivet.

2019061809100020190619120153

tori@lomedia.no

Hadde Rødt-leder Bjørnar Moxnes fått det som han ville, så hadde Stortinget tirsdag kveld vedtatt at alle ansatte i staten skal ha tjenestepensjon uansett hvor lav stillingsprosent de har. I dag er grensen på 20 prosent.

– Jeg stiller forslaget for å gjøre slutt på en urettferdighet. I kommunene er det slik at du blir innlemmet i pensjonsordningen uansett stillingsprosent, men sånn er det ikke i staten, sier Moxnes til FriFagbevegelse. Han fortsetter:

– Det er helt urimelig. Jeg har ikke møtt noen som klarer å forsvare denne forskjellsbehandlingen.

Nå streiker 667 arbeidstakere etter opptrapping av sykehusstreiken

Har streiket i tre uker

Forslaget kommer etter at ansatte i de seks helseforetakene har streiket i tre uker for kravet om pensjon fra første stillingsprosent. Streiken omfatter medlemmer fra Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Creo, El og IT, Delta og Parat.

Foretakstillitsvalgt Ingrid Rasten leder de streikende fra FO på Ullevål sykehus. Ifølge Rasten, har Ullevål en særordning som gjør at grensa for opptjening til pensjon er på 37 prosent i stedet for 20 prosent. Dermed faller enda flere utenfor.

– Vi ønsker at man skal få pensjon fra første krone. Det er det eneste som er det riktige. Jeg skjønner ikke at dette er noe å diskutere, sier hun til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes snakker med FO-tillitsvalgt Ingrid Rasten og streikende fra Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes snakker med FO-tillitsvalgt Ingrid Rasten og streikende fra Fagforbundet utenfor Ullevål sykehus.

Tori Aarseth

Arbeidsgiversiden har likevel stått steilt i saken.

– Det er sterkt beklagelig at LO og YS nå velger å streike for en pensjonsordning som går ut over det Stortinget har besluttet skal gjelde for staten, privat sektor og for sykepleierne, har leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen, tidligere sagt i en pressemelding.

Pensjonseksperten: – 20-prosenstregelen er diskriminering av unge kvinner

Streiken merkes

Det er et viktig prinsipp for de streikende at den ikke skal gå ut over pasientene, og i alle fall ikke det som er akutt. Derfor er mange av de som er tatt ut fra administrasjon og ulike støttefunksjoner. Fra FO er flere pasientrettede funksjoner som er mindre akutte, tatt ut i streik.

Rasten forteller at streiken begynner å merkes, men kanskje først og fremst for de andre ansatte på gulvet.

– For dem gjelder det å finne balansen mellom å gjøre det som må gjøres, samtidig som de ikke skal gjøre de streikendes jobb, sier hun.

Streikeplakat i blomsterbedet utenfor Ullevål sykehus.

Streikeplakat i blomsterbedet utenfor Ullevål sykehus.

Tori Aarseth

Får støtte fra Ap og SV

De streikende får også full støtte fra Arbeiderpartiet og SV. Vanligvis kommenterer ikke Ap pågående streiker, men denne gangen har de gjort et unntak fordi partiet har forpliktet seg til å jobbe for pensjon fra første krone.

– Arbeiderpartiet håper at de LO- og YS-organiserte i sykehussektoren vinner fram med sitt rettferdige pensjonskrav. Samtidig kan de da også ha banet vei for andre statsansatte, men også for ansatte i privat sektor, sa stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) fra talerstolen på Stortinget i går kveld.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også stilt spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om hvordan hun vil følge opp kravet om pensjon fra første krone etter at streiken er over. Selv ser Ap-lederen for seg at dersom de streikende vinner fram, må det bli en naturlig konsekvens at kravet om pensjon uavhengig av stillingsbrøk blir gjennomført ved lov for alle statlige ansatte, og deretter for alle i privat sektor også.

– Dersom man som følge av streiken kommer i en situasjon der alle i offentlig sektor får opptjening fra første krone, vil det også være rimelig at dette omfatter ansatte i privat sektor, skriver han som bakgrunn til spørsmålet.

Vil samle opposisjonen

Rødt, Ap, SV og Senterpartiet stemte for forslaget fra Moxnes tirsdag kveld, mens regjeringspartiene stemte mot. MDG var ikke til stede, men stemte for et tilsvarende forslag i 2015.

Selv om forslaget ikke kunne få flertall, ønsker Moxnes å få skapt oppmerksomhet om kravet og samlet opposisjonen om et standpunkt han håper kan vedtas med flertall etter neste stortingsvalg.

– Det er mange som ikke vet at man ikke får pensjon fra første krone. Jeg fikk høre om en nå som hadde jobbet i åtte år uten å vite at hun ikke har tjent opp til pensjon, sier han.

Regjeringen setter i disse dager ned et pensjonsutvalg som er ventet å konkludere til neste år. Moxnes mener det ikke er grunn til å vente til da.

Dette er en helt åpenbar urettferdighet som det bare er å rydde opp i, sier han.

Derfor streiker de

• Ansatte i sykehusene med mindre stillinger enn 20 prosent stilling, meldes ikke inn i pensjonssystemet.

• Dette rammer mellom 5.000 og 10.000 ansatte på sykehusene. Det er ofte helgevakter og lavt lønnede grupper. 75 prosent av disse er kvinner.

• Når disse ikke meldes inn i pensjonsordningen, så går glipp av en beholdning for alderspensjon på 300.000 kroner. I tillegg får de ikke dekning ved eventuell uføre eller død.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy