SKUFFET OG FORBANNET: Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen, mener trygdeoppgjøret må til stortinget fordi pensjonistene taper kjøpekraft med regjeringens tilbud.
Per Flakstad
tips@fagbladet.no
– Pensjonistenes totale økonomi er styrket gjennom statsbudsjettet og nå gjennom trygdeoppgjøret, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) etter møtet med partene i trygdeoppgjøret torsdag ettermiddag.
– Vi er skuffet og litt forbannet. Vi hadde forventet at regjeringen møtte kravet fra samtlige organisasjoner om at vi i hvert fall skal ha det samme som lønnstakerne, sier Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen.
Pensjonene øker med 4.600 kroner for hver person og totalt styrkes trygdebudsjettet med 5,5 milliarder kroner, sier Hauglie.
Hun viser også til at regjeringen tidligere i år økte utbetalingen til gifte og samboende pensjonister med til sammen 8.000 per par, og at forliket med KrF og Venstre ga 4.000 ekstra til enslige minstepensjonister.
Taper kjøpekraft
Ifølge Davidsen gjør måten pensjonene reguleres på, med et fratrekk fra gjennomsnittlig lønnsvekst, at pensjonistene blir hengende etter.
– Med høyere prisvekst enn lønnsvekst kommer pensjonistene mye dårligere ut enn lønnstakerne, konkluderer han.
Årsaken er pensjonsforliket, der et bredt flertall på stortinget har vedtatt at pensjonene skal reguleres i tråd med lønnsoppgjøret minus 0,75 prosentpoeng. I år er lønnsoppgjøret for arbeidstakerene beregnet til 2,78 prosent.
Det betyr at årets trygdeoppgjør gir en inntektsvekst på 2,01 prosent i løpende pensjonsutbetalinger.
Samtidig er prisveksten beregnet til 2,8 prosent. Det vil si at pensjonistenes kjøpekraft blir redusert.
Forsvarer ordningen
Hauglie forsvarer ordningen: – Nå har det vært flere ulike måter å regulere pensjonene på gjennom årene. Vi har sett at dagens måte sikrer at pensjonistene kommer vesentlig bedre ut i gode år, mens krevende år også gjenspeiles i pensjonene. Dette står et bredt stortingsflertall bak, sier hun.
Pensjonistene vil forhandle
– Prinsippet som Stortinget har lagt til grunn er at pensjonene skal opprettholde kjøpekraften. Derfor må dette oppgjøret til Stortinget. De må nå finne ut hva de vil gjøre med dette, sier Davidsen.
SVs Kirsti Bergstø er enig.
– De siste 25 årene har trygdeoppgjøret kommet til Stortinget som en egen sak. Nå prøver Frp å lekke lokk på trygdeoppgjøret ved å ta det utenom Stortinget. Det er historieløst og respektløst overfor pensjonistene, sier hun.
Eget forslag fra SV
SV fremmet torsdag et forslag om at regjeringen må legge trygdeoppgjøret fram for Stortinget.
– Da kan ikke Frp skjule seg for kritikken om at pensjonistene nå får mindre å leve for, sier Bergstø.
Enslige pensjonister taper mest
Mens gifte og samboende får en økning i grunnpensjonen fra 0,85G til 0,90G fra 1. september, blir resultatet på årsbasis et lavere realinntektstap enn for de enslige alderspensjonistene.
– Enslige alderspensjonister får en realinntektsnedgang på 1,1 prosent i år, mens gifte og samboende vil få om lag det halve tapet. Det blir andre år på rad at alderspensjonistene får realinntektstap, sier Orskaug.
Trygdeoppgjøret omhandler inntekten til over 868.000 alderspensjonister, 317.100 uføre og en rekke andre grupper.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Alle førsteklassinger får gratis SFO fra høsten 2022. Illustrasjonsfoto/Arkivfoto
Karin E. Svendsen
Stine Ersland
Ingerid Jordal