Pensjonistgeneral Jan Davidsen dypr bekymret

Pensjonistene vil få mindre å rutte med i 2016

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen ber LO sikre pensjonistenes kjøpekraft.

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen ber LO sikre pensjonistenes kjøpekraft.

Tri Nguyen Dinh

Jan Davidsen ber LO sikre pensjonistenes kjøpekraft

2016013006300020160202080551

morten.hansen@lomedia.no

I år vil de fleste av oss får et lønnsoppgjør som gir oss det samme å rutte med som i fjor. Det betyr at lønna vil øke like mye som prisene.

Det er dårlig nytt for pensjonistene. Pensjonene skal nemlig øke med 0,75 prosent mindre enn lønnsveksten. En vanlig pensjonist vil dermed få mindre å rutte med i år enn i fjor.

Derfor er pensjonist-general Jan Davidsen urolig:

– Det er dette vi har vært mest bekymret for – at måten man har valgt å innrette oppgjørene på, gjør at man ikke oppretter kjøpekraften, sier Jan Davidsen, forbundsleder i Pensjonistforbundet.

Bakgrunnen for at pensjonistene får mindre enn vanlig ansatte er denne: I pensjonsforliket som ble inngått på Stortinget, ble det vedtatt at pensjonene skal reguleres med lønnsoppgjøret minus 0,75 prosent.

Mer moms – lite skattelette

Davidsen er klar på at pensjonistene, og da spesielt minstepensjonistene, rammes ekstra hardt.

– Dette har en forferdelig fordelingsmessig forskjell. Gruppen som får dårligst lønnsvekst, er også de som merker at momsen har økt og som ikke får fordel av skattelettene til regjeringen. Jeg er dypt bekymret, sier Davidsen.

Få nyhetsbrevet vårt

Stoler på LO

Ender årets oppgjør slik alt tyder på, blir det andre året på rad at landets pensjonister må ta til takke med nedgang i reallønna. Også i fjor fikk pensjonistene reelt sett mindre å rutte med – den gang en lønnssvikt på 0,15 prosent.

– Vi forventer at dette er noe som LO har i bakhodet, når representantskapene møtes. LO må innrette seg slik at de kan sikre ambisjonen fra kongressen i 2005 – om at pensjonistene skal opprettholde kjøpekraften. Hvordan det skal gjøres, tar vi gjerne en dialog om, sier Davidsen.

• Les også: Slik unngår du AFP-smellen

Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy