Pensjonistforbundet raser mot forslaget til statsbudsjett
– Dette viser med all tydelighet hvorfor pensjonistene må få tilbake forhandlingsretten, få en plass i Teknisk beregningsutvalg – og ikke minst må Stortinget få trygdeoppgjøret til behandling, sier Pensjonistforbundets leder, Jan Davidsen.
Nanna Aanes Wolden
Neste år kan bli det verste økonomiske året siden pensjonsreformen ble innført. Pensjonistenes kjøpekraft kan bli svekket med hele to prosent.
tips@fagbladet.no
Forbundsleder Jan Davidsen er ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett:
Ifølge anslagene i budsjettet vil pensjonene øke med 1,4 prosent i 2021, mens prisene vil øke med hele 3,5 prosent. Det vil gi pensjonistene en negativ realvekst på 2,1 prosent.
– At regjeringen legger fram disse anslagene uten å følge opp med avbøtende tiltak, er uhørt, sier Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen i en pressemelding.
Ifølge Pensjonistforbundet kan en person med gjennomsnittspensjon på 250.000 kroner få 5000 kroner spist opp av prisstigningen.
– Dette viser med all tydelighet hvorfor pensjonistene må få tilbake forhandlingsretten, få en plass i Teknisk beregningsutvalg – og ikke minst må Stortinget få trygdeoppgjøret til behandling, understreker Davidsen.
Spent på opposisjonen
Pensjonistforbundet er nå spent på hva opposisjonspartiene på Stortinget vil gjøre av endringer på statsbudsjettet, når det kommer til behandling der.
– Vi har nå møter med alle opposisjonspartiene for å få flertallet til å forstå alvoret i situasjonen, sier Davidsen.
Dyrere å være «litt syk»
Regjeringens foreslåtte endring av egenandelstaket for helsetjenester og medisiner gjør at over en million mennesker vil få høyere utgifter ved at taket for egenandel forhøyes. Pensjonistforbundet er positiv til en forenkling, men mener at egenandelstaket må settes lavere for å forhindre at så mange mennesker rammes.
Færre nye sykehjemsplasser
Regjeringen legger opp til 1000 nye sykehjemsplasser neste år, noe som er en reduksjon på 1000 plasser fra i år. Pensjonistforbundet mener dette er en gal utvikling og at 2000 nye sykehjemsplasser bør være et minimum.
Tiltak mot ensomhet
Regjeringen vil sette av penger til å motarbeide ensomhet blant eldre gjennom en engangsbevilgning på 60 millioner kroner til frivillige og ideelle organisasjoner som tilbyr tiltak som bidrar til økt aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap for eldre. Pensjonistforbundet mener det er viktig å ha fortsatt oppmerksomhet mot eldre som er ensomme og inaktive på grunn av koronatiltak.