Pensjonskrangel endte i streik

STREIK: Det er helt umulig for Fagforbundet å godta at kvinner i helsesektoren skal utsettes for en urettferdighet som gjør at de risikerer en uforutsigbar alderdom, sier Odd-Haldgeir Larsen

STREIK: Det er helt umulig for Fagforbundet å godta at kvinner i helsesektoren skal utsettes for en urettferdighet som gjør at de risikerer en uforutsigbar alderdom, sier Odd-Haldgeir Larsen

Per Flakstad

Fagforbundets medlemmer ved Glitreklinikken, Feiringklinikken og hovedkontoret til Landsforeningen for hjerte- og lungesyke er i streik.

2017020108103120170201132934

per.flakstad@fagbladet.no

Meklingen ble brutt i natt, og grunnen er at LO Stat ikke ville godta arbeidsgiverforeningen Spekters krav om å endre pensjonsordningen.

– Lik pensjon livet ut

– Vi reagerer på at Spekter krever vi skal godta en pensjonsordning der kvinnene bevisst blir rammet, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen. Fagforbundet vil ha lik pensjon for kvinner og menn livet ut.

– Arbeidsgiver fremmet krav om at de ansatte skulle godta en innskuddspensjonsordning der arbeidsgiver sparer fem prosent av lønnen og arbeidstaker to. Pensjonsordningen som er foreslått vil gi utbetaling kun i 15 år. Alle taper på en slik omlegging, og kvinner taper mest.

– Det er helt umulig for Fagforbundet å godta at kvinner i helsesektoren skal utsettes for en urettferdighet som gjør at de risikerer en uforutsigbar alderdom, sier Larsen. Fordi kvinner lever lenger enn menn, ville de med tilbudet fra Spekter måtte klare seg flere år bare med folketrygd, legger han til.

– Arbeidsgivernes ansar

Arbeidstakerne i LO og YS mener at det hele og fulle ansvaret for konflikten ligger på arbeidsgiver. Det er de som sitter på nøkkelen til å løse denne konflikten, rett og slett ved å la de ansatte beholde pensjonsordningen sin.

Konflikten omfatter omlag 180 ansatte fordelt på hovedsammenslutningene LO-Stat og YS.

Ja fra Unio og Akademikerne

Unio, Akademikerne og SAN (Sammenslutningen av akademikerorganisasjoner i Spekter) aksepterte fire timer på overtid nye overenskomster i tråd med meklerens skisse til løsning.

– Vi er fornøyd med at det ble enighet med Unio, Akademikerne og SAN i meklingen for LHL. Det er imidlertid uforståelig at LO og YS, som organiserer et mindretall av arbeidstakerne i LHL, velger å streike mot en pensjonsordning de andre fagforeningene nå har tariffestet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter til NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy