Abloom 2016

Personer med funksjonshemninger har hovedrollen i alle filmer på festivalen

FORSTÅR PÅRØRENDE: - Det er godt å treffe likepersoner. De skjønner at du kan bli sliten og trist. For de har lignende erfaringer selv, sier Faridah Shakoor.

FORSTÅR PÅRØRENDE: - Det er godt å treffe likepersoner. De skjønner at du kan bli sliten og trist. For de har lignende erfaringer selv, sier Faridah Shakoor.

Karin E. Svendsen

Faridah Shakoor har skapt en filmfestival og en møteplass for mennesker som brenner for at barn med redusert funksjonsevne og deres familier skal ha et godt liv.

2016112514295820161125142958

«Noen å dele sorg og glede med» er tittelen på Abloom filmfestival 2016. Denne uka kunne Faridah Shakoor for femte gang invitere publikum til filmer om barn med utviklingshemning og deres familie.

Filmfestivalen er lagt til en av landets største kinoer, Saga kino i Oslo. Et viktig tema i år er foreldre og søsken i familier der minst ett barn har nedsatt funksjonsevne.

Fremdeles tabu

Faridah Shakoor åpnet festivalen med å beklage at funksjonshemning fremdeles er tabu, at mange barn som feiler noe, blir gjemt bort, og at deres søsken ikke får lov å snakke om deres eksistens og diagnoser.

Foreldre trenger trøst

Film- og festivaldirektøren er selv mor til et barn med større hjelpebehov enn de fleste. I mange år var det ingen som spurte hvordan hun som mor hadde det.

– De var heldigvis veldig opptatt av barnet. Men ingen så meg før jeg kom på Frambu. Men foreldre trenger også hjelp, sa Faridah Shakoor da hun ønsket publikum velkommen. Åpningsfilmen var en dokumentar laget av Abloom Studios der tre mødre og en far var intervjuet om sorg, glede og håp knyttet til barna deres.

Shakoor tror foreldrene trenger å dele sine erfaringer med andre, de trenger hjelp og trøst.

– Tenk på at Gud har valgt deg til å få et spesielt barn fordi du er spesiell. Du er sterkt nok til det, sier hun. Faridah Shakoor selv og andre hun har sagt dette til, har funnet trøst i en slik tanke.

Frambu er et senter for sjeldne diagnoser. Det er en møteplass for ungdommer med utviklingshemning, barn og deres familier samt fagpersoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy