Personlige assistenter har fått sin egen, skreddersydde tariffavtale

SPLITTER NY TARIFFAVTALE: Anne Green Nilsen fra Fagforbundet og Bård Westbye fra Virke er begge fornøyd med den nye tariffavtalen for BPA.

SPLITTER NY TARIFFAVTALE: Anne Green Nilsen fra Fagforbundet og Bård Westbye fra Virke er begge fornøyd med den nye tariffavtalen for BPA.

Kathrine Geard

– Dette er nybrottsarbeid, sier Anne Green Nilsen og Bård Westbye som underskrev på vegne av Fagforbundet og Virke.

2019101108390520191011084248

kathrine.geard@fagbladet.no

Det var smil og god stemning rundt bordet da Anne Green Nilsen, Arne Løseth og Kurt Rønning fra Fagforbundet torsdag møtte Bård Westby, Anita Hegg, Stian Johnsen og Helga Bull fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke for å signere en splitter ny nasjonal tariffavtale for BPA (Brukerstyrt personlig assistanse). Avtalen er resultat av en årelang prosess.

Fikk du med deg denne? Neste år blir det lønnsjubel, spår regjeringen. Sjekk hvor mye mer du kan tjene

Landsomfattende avtale

Fra før fantes en enkeltstående direkteavtale for Uloba, en virksomhet som er arbeidsgiver for nærmere 6000 assistenter, og som er medlem av Virke. Denne avtalen blir nå en særavtale under den nye tariffavtalen.

– Dette er den første landsomfattende tariffavtalen vi har for denne yrkesgruppa med en hovedorganisasjon, forklarer Kurt Rønning, nestleder i yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Anne Green Nilsen fra forbundsstyret underskrev avtalen på vegne av Fagforbundet. Hun forteller at mange utålmodige tillitsvalgte har ventet lenge på dette.

– Men det har vært nybrottsmark, derfor tok det lang tid å få det til. Når vi nå har inngått avtale med sentrale parter så må vi kreve avtalen gjort gjeldende for medlemmer i virksomhetene.

Mange blir medlem

Formålet med BPA er å gi personer med stort hjelpebehov større frihet til å styre tjenestene og hverdagen selv. Det finnes anslagsvis 15.000 personlige assistenter på landsbasis, og av dem er om lag 30 prosent kommunalt ansatte. I øyeblikket organiserer Fagforbundet rundt 1000 assistenter. Tallet øker raskt til tross for at det ikke er lett nå fram til ansatte som ikke er del av et større arbeidsfellesskap.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har fått på plass en avtale. Forhåpentligvis får vi flere virksomheter inn, og gjennom det flere ansatte som medlemmer. Da klarer vi å få et ryddig arbeidsliv innen et viktig arbeidsområde som er en voksende ny struktur i samfunnet vårt, sier Green Nilsen.

FØLG FAGBLADET PÅ FACEBOOK

Lagt grunnlaget

Motparten er like glad for avtalen.

– Vi har jobbet godt sammen og sett etter de muligheter som ligger i å få til en landsoverenskomst. Og for det synes jeg begge parter skal ha en stor takk. Nå har vi lagt grunnlaget for å regulere en bransje som ikke har vært regulert, sier leder for tariffavdelingen i Virke, Bård Westbye, som også betegner avtalen som nybrottsarbeid.

Mest fast ansatte

Fagforbundet har tillitsvalgte i mange BPA-virksomheter og har et omfattende faglig tilbud rettet mot dem både nasjonalt og regionalt. I en ny medlemsundersøkelse svarte 90 prosent at de har fast ansettelse, mens 86 prosent oppgir at de har forutsigbar arbeidstid.

Den nye tariffavtalen gjøres gjeldende fra 1. november i år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy