Plass til flere fagarbeidere i helsesektoren

RETT PERSON: – Sykehusene trenger flere helsesekretærer og helsefagarbeidere, mener Iren Luther.

RETT PERSON: – Sykehusene trenger flere helsesekretærer og helsefagarbeidere, mener Iren Luther.

Karin E. Svendsen

Mange sykepleiere opplever at de bruker for mye tid på ikke-sykepleiefaglige oppgaver, viser en undersøkelse som er publisert i Sykepleien.

2014110512000020141105095340

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Denne undersøkelsen viser at Fagforbundets arbeid for rett person på rett plass har vært riktig, sier Iren Luther. Slik kommenterer nestlederen i Fagforbundet Seksjon helse og sosial (SHS) en undersøkelse som Sykepleien nylig gjennomførte blant 3509 sykepleiere i både helseforetak og kommunale virksomheter. Over halvparten syns de bruker for mye tid på pasientfjerne oppgaver som dokumentasjon, renhold og matservering.

– Fagforbundet mener at helsefagarbeidere og helsesekretærer bør ha en mye større plass i sykehusene enn de har i dag, sier Luther. Hun minner om at ingen helsearbeidere har mer utdanning i IKT enn helsesekretærene.

– Det er klart at helsesekretærene kan avlaste sykepleierne med blant annet dokumentasjon. Luther sier sykepleierne i spesialisthelsetjenesten trenger frigitt tid for blant annet å koordinere videre behandling for pasientene. Med færre liggedøgn øker arbeidet med å planlegge tida etter utskriving.

– Hvis undersøkelsen gir et riktig bilde av hvordan sykepleierne opplever hverdagen, burde alle forbund arbeide sammen om fordeling av oppgaver til fagpersoner med riktig kompetanse for de ulike oppgavene, mener Iren Luther.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy