JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

To sykehjem skal ut på anbud

Politisk streik i Bergen: – Vi kan ikke godta dette

PROTESTERER: – Det er også et signal til andre kommuner som står i lignende prosesser, sier Conny Lamberg.

PROTESTERER: – Det er også et signal til andre kommuner som står i lignende prosesser, sier Conny Lamberg.

Eivind Senneset

Fagbevegelsen samlet seg til en markering utenfor Gamle Rådhus i Bergen onsdag denne uka for å skape uro og vise motstand mot konkurranseutsetting.

2024041012031120240410162001

berit.baumberger@fagbladet.no

– Det er politikerne vi vil nå fram til, sier Conny Lamberg, konserntillitsvalgt for Fagforbundet i Bergen kommune.

Sammen med Skolenes landsforbund, Creo, FO og Delta samlet folk fra Fagforbundet seg utenfor Gamle Rådhus.

I KØ: Det var et så stort oppmøte at politi og vektere måtte be demonstrantene trekke rundt hjørnet for ikke å skape farlige situasjoner i trafikken.

I KØ: Det var et så stort oppmøte at politi og vektere måtte be demonstrantene trekke rundt hjørnet for ikke å skape farlige situasjoner i trafikken.

Eivind Senneset

– Et signal

De markerte misnøye mot byrådets ønske om å konkurranseutsette to kommunale sykehjem, og at det planlegges det fagbevegelsen kaller «dramatiske kutt» innenfor helse og oppvekst.

– Vi vil også forebygge: Vi vil lage såpass mye uro, og vise at medlemmene våre er imot det som skjer, slik at vi kan hindre at dette utvikler seg videre. Det er også et signal til andre kommuner som står i lignende prosesser: Vi kan ikke godta dette uten å gjøre noe, sier Lamberg.

Fagbladet har ringt et utvalg av de store kommunene som ble blå etter fjorårets kommunevalg. Se hvilke planer de har lenger nede i teksten.

ENGASJEMENT: Fauzia Hussain-Wiik fra Fagforbundet og Ap hilser demonstrantene.

ENGASJEMENT: Fauzia Hussain-Wiik fra Fagforbundet og Ap hilser demonstrantene.

Eivind Senneset

– Kan bety lavere lønn

Sara Bell er regionsekretær i Fagforbundet Vestland og vara for SV på Stortinget.

– For oss er det kjempeviktig at fagforeningene klarer å mobilisere motmakt mot konkurranseutsetting. Våre medlemmer, som er blant de yrkesgruppene som kan konkurranseutsettes, er veldig urolige og bekymret. Hva skjer med lønn, pensjon, og hvem bli deres arbeidsgiver? spør Bell.

– Hvorfor mener dere at konkurranseutsetting ikke er bra?

– Erfaring viser at det kan bety lavere lønn og et betydelig pensjonstap dersom man får en kommersiell velferdsaktør som ny arbeidsgiver. I dyrtid, og i en periode med stor mangel på fagfolk, er ikke privatisering et godt svar, sier Bell.

PÅ VEI INN: Mikkel Grüner fra SV hilser demonstrantene og partikollega Sara Bell.

PÅ VEI INN: Mikkel Grüner fra SV hilser demonstrantene og partikollega Sara Bell.

Eivind Senneset

Når kommuner ikke driver tjenestene sine selv, skjer det noe med evnen til å styre og planlegge fram i tid, mener Bell.

– Når man lyser ut et anbud, så er sannsynligheten stor for at det er private som vinner konkurransene. Det viser all statistikk, fortsetter hun.

Politisk streik er et virkemiddel som ikke skal gå ut over ordinær drift av kommunens tjenester i større grad enn nødvendig.

Eivind Senneset

– Feilaktige påstander

I Bergen tok altså Høyre, Frp og Sp over makten i fjor høst. Fagbladet ba om et intervju med byråd Marte Monstad (Frp) om den politiske streiken. Hun svarer på e-post:

– Den politiske streiken bygger på feilaktige påstander fra Fagforbundet. De har hevdet at våre helse- og omsorgstjenester har blitt pålagt dramatiske kutt – noe som overhodet ikke stemmer, skriver Monstad.

Ifølge henne ble hjemmetjenestene styrket med cirka 57 millioner kroner i 2024-budsjettet, og sykehjemmene fikk 40 millioner kroner ekstra til grunnbemanning.

MØTTE DEMONSTRANTENE: Byrådsleder Christine Meyer (H) forsøker å komme seg inn på bystyremøtet.

MØTTE DEMONSTRANTENE: Byrådsleder Christine Meyer (H) forsøker å komme seg inn på bystyremøtet.

Eivind Senneset

– Det betyr likevel ikke at sykehjemmene ikke opplever tøffe tider. Selvfølgelig gjør de det. For ikke bare har de fått flere og mer behandlingskrevende pasienter, det forrige byrådet har også flere år på rad valgt å ikke kompensere sykehjemmene for prisveksten, skriver Monstad.

Hun kaller det «påfallende» at de kritiske røstene var «mer eller mindre fraværende» da Arbeiderpartiet hadde ansvaret.

– Istedenfor å spre feilaktige påstander, forventer vi i det minste en faktaorientert debatt om Bergen kommune skal åpne for mer mangfold i eldreomsorgen eller ikke, skriver hun.

AVGÅTT BYRÅDSLEDER: Rune Bakervik (Ap) synes happy med oppmøtet.

AVGÅTT BYRÅDSLEDER: Rune Bakervik (Ap) synes happy med oppmøtet.

Eivind Senneset

– Pinlig

Avgått byrådsleder Rune Bakervik (Ap) skriver i en sms til Fagbladet at Ap-byrådene la inn 570 millioner i lønns- og prisvekst for tjenester til eldre, i de fire siste budsjettene.

Han mener dagens byråd må tørre å stå for egen politikk.

– Det var ikke mitt byråd og vår politikk det var streik mot, skriver Bakervik. 

Eivind Senneset

Her kan det bli privatisering:

Bergen: Planer om å sette to sykehjem ut på anbud, og kriterier for dette er lagt fram. Ny konkurranse for hjemmehjelp er lyst ut. En konkurranse for helsetjenester i hjemmet planlegges senere i år, ifølge byråden.

Oslo: Planer om å sette fire sykehjem ut på anbud, og arbeidet har nylig kommet ett skritt videre. Det er også gjennomført en ny konkurranse på fritt brukervalg i hjemmetjenesten. (Se mer info i egen undersak.)

Stavanger: Ingen planer om å sette sykehjem ut på anbud.

– Vi jobber med å gjeninnføre fritt brukervalg, skriver politisk rådgiver for Høyre-ordføreren.

Trondheim: Planen er å sette hjemmetjenesten ut på anbud.

– Vi vil sikre at man kan velge ulike leverandører helt uavhengig av egen lommebok, sier ordfører Kent Ranum (H).

I valgkampen sa han at ingen sykehjem skal ut på anbud, og det står han for.

– Ikke på min vakt, sier Ranum.

Lillestrøm: Her tok Høyre over etter mer enn 100 år med Ap-styre. De har ingen konkrete planer om å anbudsutsette sykehjem.

– Det kan nok komme, men kvalitet er viktigst. Vi vil også ha fritt brukervalg innen hjemmetjenesten, sier varaordfører Anette Carnarius Elseth (FrP).

Sarpsborg: Høyre og ordfører Magnus Arnesen tok over makta etter over 100 år med Ap.

– Vi har ingen umiddelbare planer om konkurranseutsetting, men det blir et økt behov i framtida, og da vil vi også se på hva private kan tilby, sier Arnesen (H).

GIRA: Jeron Joseph, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestland og utvalgsmedlem fra Arbeiderpartiet hausset opp stemningen på vei inn på bystyremøtet.

GIRA: Jeron Joseph, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vestland og utvalgsmedlem fra Arbeiderpartiet hausset opp stemningen på vei inn på bystyremøtet.

Eivind Senneset

Foto: Terje Pedersen / NTB

Byrådet i Oslo om konkurranseutsetting: – Viktig at ansatte ivaretas

Det er levert inn et forslag om hvilke kommunale sykehjem i Oslo som kan egne seg for konkurranseutsetting.

Sykehjemsetaten leverte 5. april et forslag om hvilke kommunale sykehjem som kan egne seg for konkurranseutsetting. De er foreslått ut fra et sett av kriterier, som er utarbeidet av en partssammensatt arbeidsgruppe.

– Vi vil nå vurdere forslagene og ta en beslutning. Vi kommer tilbake til når dette blir, skriver byråd for helse i Oslo, Saliba Andreas Korkunc, i en e-post til Fagbladet.

– Det er viktig for byrådet at konkurranseutsettingen blir gjort på en skikkelig måte som ivaretar de ansatte. Derfor har arbeidstakerorganisasjonene vært med i arbeidsgruppen som har utarbeidet hvilke kriterier som skal ligge til grunn for utvelgelsen. Byrådet utreder nå hvilke krav som skal stilles i konkurransen, skriver han. 

Av hensyn til konkurransen og leverandørene vil han ikke gå ut med detaljer før alt er ferdig utredet.

– Er det andre deler av helsesektoren som skal ut på anbud eller andre grep dere tar som kan føre til at flere private aktører kommer inn?

– Byrådets mål er å gi innbyggerne tjenester av høy kvalitet, mer valgfrihet og raskest mulig hjelp – uavhengig av størrelsen på lommeboken. Derfor vil vi ta alle gode krefter i bruk, både private, ideelle og offentlige aktører. Det ble gjennomført en ny konkurranse på fritt brukervalg i hjemmetjenesten i fjor, og oppstart av nye kontrakter var 1. april.

– Hvorfor ønsker den nye politiske ledelsen i Oslo dette?

– Byrådets politikk er å ta alle gode krefter i bruk, og finne nye og bedre måter å løse omsorgsoppgavene på. Selv om det kommunale tilbudet skal være bærebjelken, ønsker vi et mangfold av kommunale, private og ideelle aktører, skriver Korkunc.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy