JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postbud Ellen sjekker om eldre har det bra: – Hun bryr seg, sier Haldis (84)

Haldis og Ellen er nesten som gamle kjente nå.

Haldis og Ellen er nesten som gamle kjente nå.

Nina Hanssen

I mars fikk postbud i oppdrag å besøke eldre i Ørsta kommune ukentlig, ansikt til ansikt.

2024071710013720240717104435

nina.hanssen@lomedia.no

– Det gir ekstra trygghet å vite at jeg får besøk på døra jevnlig, smiler Haldis Brautaset (84) og tar et godt tak i postbud Ellen Hustad Vinjevoll.

Haldis og Ellen er nesten som gamle kjente nå. Praten går lett og latteren sitter løst mellom de to. De vet allerede en del om hverandre og følger opp praten fra forrige uke.

I mars var det oppstart for et åtte måneders pilotprosjekt i vestlandskommunen Ørsta, der man tester ut personlig levering av post og offentlig informasjon til eldre innbyggere.

Piloten er et samarbeid mellom Posten og Ørsta kommune. Lignende prosjekter har blitt kjørt i en rekke andre kommuner rundt om i Norge. I tillegg til leveranser, blir det også tid til en god prat.

Gir trygghet og trivsel

– Hva betyr det at postbudet kommer hjem til deg?

– Veldig, veldig mye. På vinteren når det er snø, er det vanskelig for meg å gå ned til postkassen for å hente post og aviser selv. Og hvis familien min ikke er hjemme, kan det gå både dager og uker før jeg får sett og snakket med noen. Derfor var det ekstra flott med dette tilbudet, der Ellen kommer på døra, sier Haldis Brautaset, og ser takknemlig bort på den rødkledde.

Postbud Ellen gir Haldis en klem, og begge ler. De har gjensidig glede av hverandre.

HØYDEPUNKT: – Det er en ekstra trygghet for meg å vite at jeg får besøk hver uke, sier Haldis Brautaset (84) og tar et godt tak i postbud Ellen Hustad Vinjevoll.

HØYDEPUNKT: – Det er en ekstra trygghet for meg å vite at jeg får besøk hver uke, sier Haldis Brautaset (84) og tar et godt tak i postbud Ellen Hustad Vinjevoll.

Nina Hanssen

– Vi snakker om vær og vind og om helseutfordringer. Jeg vet at hun bryr seg om meg. Det er jeg takknemlig for. Jeg håper denne tjenesten fortsetter, sier den glade pensjonisten.

Det håper også Ole Tom Myroldhaug som leder teamet av postbud i Hovdebygda i Ørsta. Myroldhaug sier testinga av dørterskeltjenestene skal vare til slutten av oktober.

– Det er et viktig pilotprosjekt Posten kjører i samarbeid med kommunesektorens organisasjon KS i flere kommuner. Vi er spent på tilbakemeldingene fra innbyggerne, sier han.

I Ørsta bruker de rutinerte postbud i pilotprosjektet.

– Gode ambassadører for Posten som gjør en fantastisk god jobb, bemerker han.

Teamlederen sier disse budene har en navneliste med folk de skal levere til.

– I tillegg til post har de med seg kommunens infoskriv som inneholder forslag til aktiviteter i nærområdet, samt viktig informasjon fra kommunen, politiet, DSB og andre offentlig etater. Resultatene viser at mottakerne i Ørsta tar godt imot tjenestene. Hele 85 prosent av de spurte sier de alltid leser infoskrivet, og 29 prosent sier de har deltatt på ett eller flere arrangementer, sier han.

Tjenestene bidrar altså til å få flere eldre ut på fellesaktiviteter.

Myroldhaug sier hvert bud besøker rundt 80–90 mennesker.

– De ringer på, leverer posten og tar en prat med kundene. Noen ønsker å slå av en prat, andre tar bare imot posten.

Postbud Ellen Hustad Vinjevoll sier det hender hun bruker litt ekstra tid på de eldre som har mye på hjertet.

– Mange vil by på kaffe, men vi holder oss på dørterskelen. Det er likevel utrolig givende med så mange positive tilbakemeldinger og så mye glede. I begynnelsen var noen skeptiske og holdt døra litt på gløtt. Men nå er det flere som venter på oss med vidåpen dør, sier hun.

Blir godt mottatt

Selv er hun 66 år og har vurdert å gå av med pensjon neste år. Men de nye oppgavene knyttet til dørterskeltjenestene, synes hun gjør jobben enda mer meningsfylt og morsom.

– Så vi får se. Nå kommer vi tettere på de vi leverer post til, og jeg stortrives på ruta mi, sier hun.

Noen minutter senere svinger Ellen postbilen inn på tunet til Per Brekke (86). Han skynder seg i møte for å hilse på postbudet.

OPPDATERT: Per Brekke (86) setter pris på at postbudet Ellen kommer på tunet jevnlig, med post og oppdateringer om aktiviteter i bygda.

OPPDATERT: Per Brekke (86) setter pris på at postbudet Ellen kommer på tunet jevnlig, med post og oppdateringer om aktiviteter i bygda.

Nina Hanssen

– Det er kjekt å få posten helt opp til gården her. Det er så fint å få budet på besøk med post og informasjonsbrev om alt som skjer. Det hender at jeg og kona drar ned på ulike aktiviteter, sier han.

Johanne Marie Brautaset (87) bor i et flott hus nede ved sjøen. Etter mange år i USA var det godt å komme hjem til naturskjønne Ørsta.

Hun er glad for å få besøk fra postbudet og insisterer på at Ellen Hustad Vinjevoll blir med ut på balkongen.

– Kom tilbake snart igjen, da skal dere få kaffe også, sier hun før hun takker sitt favorittpostbud for besøket.

Viktig prosjekt

Forbundssekretær Odd Christian Øverland i Fagforbundet Post og finans tror dørterskeltjenestene kan få stor betydning framover.

Han er glad for den positive responsen fra deltakerne i prosjektet og brukerne ute i kommunene.

– Mange sier at dette skaper en ekstra trygghet og bidrar til at eldre kan bo lenger hjemme. Det er allerede én million pensjonister i dette landet, og bare én av fire har institusjonsplass eller hjemmetjenester. Om enda flere kan bo hjemme så lenge som mulig, sparer samfunnet mye – samtidig som det gir bedre livskvalitet, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy