ANERKJENNELSE: Tor Ivar Rykkelid mener anerkjennelsen av postansattes betydning i samfunnet er styrket under koronakrisen: – Jeg tror folk ser hvor viktig Postens nettverk er, for at samfunnet skal fungere i en tid der mange jobber hjemmefra og andre er i karantene.
Alf Ragnar Olsen
alf@lomedia.no
Han er en fin representant for hverdagsheltene i Posten, Tor Ivar Rykkelid, som faktisk har høy utdanning innen et helt annet felt – men som har valgt å bli i Posten, hvor han stortrives.
Les også: Posten trapper opp hjemlevering i koronastengte kommuner
Humørspreder
Dagens 12 mil lange rute i distriktet rundt Bamble er halvveis unnagjort. Vindusviskerne jobber i høygir for å ta unna regnet som pøser ned, men selv om panneluggen er klissvåt, er smilet på plass hos Tor Ivar Rykkelid når vi møtes midtveis på ruta hans.
– Jeg bor i Skien, men kjører mest i området her. Det har jeg gjort i snart 33 år nå, og det stortrives jeg med, smiler Rykkelid – som totalt har mer enn 40 år bak seg i Posten.
Han kjører flere ruter – faktisk sju forskjellige – og tilbakelegger mye tid ute på veiene i løpet av arbeidsåret.
– Ja, det blir noen timer bak rattet. Jeg kjører cirka 37.000 kilometer årlig i jobben, og noe mindre privat. Men når man ligger på 60-70.000 kilometer på veien i året, er det greit å trives med å kjøre bil, ler Rykkelid, som spiller fotball på fritida for å ha det sosialt og samtidig holde seg i form.
ANERKJENNELSE: Tor Ivar Rykkelid mener anerkjennelsen av Postansattes betydning i samfunnet er styrket under koronakrisen. Jeg tror folk ser hvor viktig Postens nettverk er, for at samfunnet skal fungere i en tid der mange jobber hjemmefra og andre er i karantene.
Alf Ragnar Olsen
Glad i jobben
Han er oppriktig glad i jobben sin.
– Ja, det er jeg. Ellers hadde jeg ikke holdt det gående i Posten så lenge, sier Rykkelid – som er utdannet ingeniør.
Når han er ute på tur, driver han gjerne litt reklame for Bamle til de han møter.
– Det gjør jeg så gjerne. Bamble og Telemark er fantastisk flott, og når du møter folk som yter god service, blir man glad og blid. Man føler seg ivaretatt. Derfor sender jeg gjerne bekjente dit, enten det er til gjengen på bensinstasjonen eller andre steder, sier Tor Ivar Rykkelid.
Av samme grunn er han opptatt av å møte de han treffer på ruta, med et smil, et hei eller en kjapp prat i forbifarten.
– Det koster så lite, men kan bety så mye. Det har jeg fått et forsterket inntrykk av under koronapandemien, fra unge så vel som gamle. Jeg har et klart inntrykk av at anerkjennelsen av postfolkenes betydning, er styrket under pandemien. Det gjør meg stolt og glad på vegne av oss postfolk, sier han.
Har framtidstro
Tor Ivar Rykkelid medgir at en del grep fra ledelsens side har mottatt kritikk, men mener det også er på sin plass å rose ledelsen for nytenkning.
– Når brevvolumet stuper, er det godt å se at nye produkter og tjenester som Pakke i Postkassen – såkalt Pip – har eksplodert. Det gjør at de som mente ledelsen var passiv og bortimot drev en styrt avvikling, kan se og forstå at slik er det ikke. Her satses det for å skape nye tjenester som kan trygge arbeidsplasser, mener Rykkelid.
Han vil ikke fraråde ungdom å gripe eventuelle jobbmuligheter i Posten, selv om en del utfordringer fortsatt finnes.
– I Posten får man variert erfaring med alt fra logistikk til kundebehandling og service, og man får brukt kroppen. Muligheter til å stige i gradene er det også, sier den blide telemarkingen før han suser videre på ruta mot Valle.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte