Politiet mener fast ansatte sjåfører kan hindre kriminalitet i budbilbransjen. Illustrasjonsbilde.
Ole Palmstrøm
Politiet ser med bekymring på utviklingen i budbilbransjen, og i en rapport anbefales selskapene å ansette egne sjåfører for å unngå hvitvasking, momsbedrag og brudd på arbeidsmiljøloven.
Risikoen er større der det er utstrakt bruk av underleverandører, særlig enkeltpersonforetak, ifølge politiet. Bring, som ligger under Posten, hadde 277 underleverandører i 2021.
• Bring-sjåførene har ingen garanti for sin inntekt. Nå varsler regjeringen lovendringer
Til Klassekampen sier Gerd Øiahals, leder i Fagforbundet Post og finans, at selvstendige Bring-bud som hovedregel bør ansettes slik som Postens ansatte. Det er ikke Posten enig i.
– Vi tror jo at det vil være noen som fortsatt ønsker å drive enkeltpersonforetak og gjøre det ordentlig, sier konsernsjef Tonie Willie, som argumenterer for fleksibilitet i bransjen.
I juni sendte Posten og Fagforbundet et innspill til regjeringen og ba om strengere regulering av varebilbransjen, men i forslaget står det ingenting om å begrense bruken av selvstendig næringsdrivende sjåfører.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold