Postkom har vedtatt å gå inn i Fagforbundet
LANDSMØTE: Postkoms siste landsmøte ble avholdt i Oslo tirsdag.
Kai Hovden
Landsmøtet til Postkom har bestemt at forbundet skal gå inn i Fagforbundet.
anders@lomedia.no
katharina@lomedia.no
Det ekstraordinære landsmøtet til Postkom hadde én viktig oppgave tirsdag: Å vedta at forbundet skal gå inn i Fagforbundet.
Etter en kort debatt ble det avstemning. Det var ingen tvil: Kun to stemte imot. Postkom skal dermed bli en del av Fagforbundet, med mål om at det skjer 1. januar 2020.
Ønsket velkommen sine nye medlemmer
Forbundsleder Mette Nord ønsket medlemmene i Postkom velkommen inn i Fagforbundet.
– Jeg kjenner det i helt inn i hjerterota. Tusen takk for tilliten, sa Nord etter at resultatet var klart.
– Fagforbundet er ydmyke og stolte over at dere valgte å slå dere sammen med oss. Det er en stor ære. Vi skal vise at vi er tilliten verdig, sier Nord.
Med generell medlemsvekst og Postkoms over 17.000 medlemmer nærmer Fagforbundets seg 400.000 medlemmer, nesten sju prosent av befolkningen i Norge.
– Det gir oss kraft som høyresida i Norge ikke kan overse. Vi tar kampen for gode, offentlige velferdstjenester for alle, sier Nord.
Lang historie
Dermed er en 138 år gammel linje brutt. Dette skriver postkom.no om opprinnelsen til forbundet:
«Postkom ble etablert i 2000 da de to LO-forbundene Norsk Postforbund og Den norske Postorganisasjon ble slått sammen. Postkom kan føre sin historie helt tilbake til 1881 da Christiania Postbudforening ble stiftet».
Kort debatt
Debatten før avstemningen ble kort. Vidar Solvi mente det var feil å kjøre en sammenslåingsprosess samtidig som Posten driver med store omstillinger.
– En sammenslåingsdebatt opp i dette oppleves som en ekstra byrde de godt kunne vært for uten. Jeg stemte nei i uravstemningen av disse grunnene. Jeg synes ikke medlemmene skal stå i en så tung sak når tida er prega av helt andre ting, sa Solvi, som la til at han var fornøyd med at Fagforbundet ble valgt når det først skulle bli sammenslåing.
Marius Zaal påpekte at kampen for et anstendig arbeidsliv pågår for fullt, og det må Postkom-medlemmene engasjere seg i også etter sammenslåingen.
– Krigen dundrer utenfor her, og den tar ikke slutt. Og dette er ikke slutten. Vi er avhengige av Fagforbundet i denne kampen, stem «ja», oppfordret han.
Markus Gabrielsen mener prosessen har vært god:
– Jeg har tenkt at dette har vært en veldig god og bred prosess som har favnet alle. Jeg er veldig stolt over at Postkom har greid å ha en så bred prosess, sier han.
Skal gjøre Fagforbundet sterkere
Odd Christian Øverland ble Postkoms første og eneste leder ettersom han har hatt vervet siden opprettelsen av forbundet i 2000. Det tok ikke mange måneder før han skjønte at Postkom måtte bli en del av noe større. Nesten 20 år etter, er han fornøyd med utfallet av den siste sammenslåingsprosessen. Han kjente både på stolthet og vemod etter landsmøtet.
– Vi har kjørt en prosess på tre år med et enormt antall medlemsmøter og bedriftsbesøk. Jeg har kjemperespekt for medlemmene som viser at Postkom er en organisasjon utenom det vanlige. Hvem andre har 80 prosent oppslutning på uravstemningene sine? spør Øverland, og legger til:
– Samtidig er det vemod. Det er 138,5 års historie som går over i historiebøkene. Jeg sier at jo; vi avvikles som selvstendig forbund, men postgruppa vil bestå i Fagforbundet. Vi tar med oss relasjonene og identiteten dit, sier Øverland.
Fram mot nyttår blir det en hektisk tid, med både omstillinger i Posten og avklaringer opp mot Fagforbundet.
– Vi skal ha et forbundsstyre, landsstyre og kretser som fungerer i de store omstillingene vi står i nå. Samtidig skal vi avvikle Postkom og avklare 1000 spørsmål med Fagforbundet. Men det er jeg helt rolig på. All dialog så langt forteller meg at dette er to forbund som er opptatt av å finne løsninger, sier han.
Øverland gjentar at sammenslåingen gir Postkom større faglig og politisk tyngde. Samtidig vil han at medlemmene skal engasjere seg i sitt nye forbund.
– Vi skal gjøre Norges sterkeste forbund enda sterkere. Jeg håper våre medlemmer tar del i valgkampen nå i innspurten og engasjerer seg i saker som er viktige også for Fagforbundet, som kamp mot profitt i velferden, sier han.
VEDTATT: Postkoms ekstraordinære landsmøte vedtok tirsdag å gå inn i Fagforbundet.
Kai Hovden
En rekke sammenslåinger
I sin åpningstale tok forbundsleder Odd Christian Øverland en gjennomgang av Postkoms historie. Postkom er et resultat av sammenslåingen mellom Norsk Postforbund og Den norske Postorganisasjon i 2000. Forrige sammenslåing var 23 år før det igjen, da Det norske Postmannslag slo seg sammen med Poståpnernes Landsforbund.
Postkom har siden 2000 deltatt i to sammenslåingsforsøk, som begge havarerte. Øverland stilte seg selv spørsmålet om han helst skulle vært uten disse forsøkene.
– Både og er svaret mitt på det. Det er selvfølgelig trasig å bruke mye tid på noe som ikke blir noe av. Men en lærer også av feilene som blir gjort. Min lærdom var blant annet at det er ekstremt krevende å lage noe helt nytt, hvor alt skal forandres, og hvor det skal bygges en ny identitet, ny kultur og en ny organisasjon, sa Øverland.
Faglig og politisk tyngde
Forbundslederen påpeker at hver eneste sammenslåing og sammenslåingsforsøk har hatt én motivasjon, nemlig å gjøre forbundet sterkere.
– Vi får til mer – og får større gjennomslag – ved å stå sammen, sa han.
Øverland mener dette er det viktigste også ved sammenslåingen med Fagforbundet.
– Det kommer nye kamper som må kjempes, både faglig og politisk. Dette er for meg en av hovedgrunnene til at vi velger å gå inn i Fagforbundet. De har et apparat og en faglig og politisk tyngde vi aldri har vært i nærheten av å ha. Det apparatet og den tyngden vil nå komme også oss til gode, sa han.