- Ansatte blir syke og slitne av deltidsarbeid, sier hovedtillitsvalgt Pål Andreas Christansen
Martin Guttormsen Slørdal
Fredrikstad kommune har som mål å få helsearbeiderne over i hele stillinger.
– Vi bruker "prekesjappe" som et endringsverktøy, og vi bruker det på alt. "Prekesjappene" har gjort partssamarbeidet i kommunen mye bedre. Nå sitter vi ikke i skyttergraver lenger, men setter oss ned for å diskutere og reflektere, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Fredrikstad, Pål Andreas Christiansen til LO-Aktuelt.
Langtidsplan
Fredrikstad kommune vedtok i 2018 å jobbe for å få flere ansatte i heltidsstillinger i seksjon for helse og velferd. Målet er at 80 prosent skal jobbe heltid innen 2028.
Prosjektarbeidet drives av «Team heltid», som består av hovedtillitsvalgte fra Fagforbundet, Sykepleierforbundet, Fellesorganisasjonen og Delta, et sentralt hovedverneombud, samt to veiledere. Men alle ansatte, på alle nivåer i kommunen og i enhetene, skal medvirke til at de kommer deltidskulturen i helse og velferd til livs.
Derfor begynte de å snakke sammen, eller preke som de sier på østfoldsk.
{s1}
Som er leirbål
En «prekesjappe» er altså et verktøy der ledere, ansatte, tillitsvalgte og HMS-gruppene i en enhet setter seg ned og snakker sammen om hvordan de kan løse deltidsproblematikken på den enkelte avdelingen. Fagforbundets mann sammenlikner det med å løse problemer rundt et leirbål.
– Det vi kaller løsarbeidersamfunnet, og jakten på vakter, gjelder i høyeste grad for helsefagarbeiderne. Det blir klasseskiller av alle deltidsstillingene, og ansatte blir både syke og slitne av det, sier Christiansen om hvorfor heltid er så viktig.
• Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk
Liten utvikling
Andelen helsefagarbeidere som jobber heltid i kommunene i Norge har så langt ikke endret seg mye. Ifølge Pai-registeret, som har data om alle ansatte i landets kommuner, jobber bare en av fire ansatte i pleie og omsorg, heltid.
Fafo-forsker Leif E. Moland, som sammen med kollega Ketil Bråthen står bak rapporten «En ny vei mot heltidskultur», har fulgt forarbeidet med å skape heltidskultur i åtte kommuner, blant annet i Fredrikstad.
Mindre stress
Et av deres hovedfunn er at det bedre for helsa til de ansatte å jobbe i virksomheter med heltidskultur, enn der deltidskulturen rår. Arbeidsplasser med høy andel heltid kommer inn i det Moland omtaler som «den gode sirkel». Det handler om at de ansatte vet hva de skal gjøre, de har kjente medarbeidere, det blir færre avvik, mindre stress, og vaktene oppleves mer meningsfylte. Dette gir også bedre kvalitet på tjenestene til brukerne, sier Moland til LO-Aktuelt.
Det blir klasseskiller av alle deltidsstillingene, og ansatte blir både syke og slitne av det.
Hovedtillistvalgt Pål Andreas Christiansen
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB