JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Prekesjapper» mot deltid i Fredrikstad

- Ansatte blir syke og slitne av deltidsarbeid, sier hovedtillitsvalgt Pål Andreas Christansen

- Ansatte blir syke og slitne av deltidsarbeid, sier hovedtillitsvalgt Pål Andreas Christansen

Martin Guttormsen Slørdal

For å få bukt med deltidsproblemet i Fredrikstad kommune har de «prekesjapper» der ansatte på alle nivåer snakker sammen.

2020111610582320201116105823

Fredrikstad kommune har som mål å få helsearbeiderne over i hele stillinger.

– Vi bruker "prekesjappe" som et endringsverktøy, og vi bruker det på alt. "Prekesjappene" har gjort partssamarbeidet i kommunen mye bedre. Nå sitter vi ikke i skyttergraver lenger, men setter oss ned for å diskutere og reflektere, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Fredrikstad, Pål Andreas Christiansen til LO-Aktuelt.

Slik skal Fredrikstad snakke seg fra 40 til 80 prosent heltid: – Den beste satsingen jeg har sett, sier forsker

Langtidsplan

Fredrikstad kommune vedtok i 2018 å jobbe for å få flere ansatte i heltidsstillinger i seksjon for helse og velferd. Målet er at 80 prosent skal jobbe heltid innen 2028.

Prosjektarbeidet drives av «Team heltid», som består av hovedtillitsvalgte fra Fagforbundet, Sykepleierforbundet, Fellesorganisasjonen og Delta, et sentralt hovedverneombud, samt to veiledere. Men alle ansatte, på alle nivåer i kommunen og i enhetene, skal medvirke til at de kommer deltidskulturen i helse og velferd til livs.

Derfor begynte de å snakke sammen, eller preke som de sier på østfoldsk.

{s1}

Som er leirbål

En «prekesjappe» er altså et verktøy der ledere, ansatte, tillitsvalgte og HMS-gruppene i en enhet setter seg ned og snakker sammen om hvordan de kan løse deltidsproblematikken på den enkelte avdelingen. Fagforbundets mann sammenlikner det med å løse problemer rundt et leirbål.

– Det vi kaller løsarbeidersamfunnet, og jakten på vakter, gjelder i høyeste grad for helsefagarbeiderne. Det blir klasseskiller av alle deltidsstillingene, og ansatte blir både syke og slitne av det, sier Christiansen om hvorfor heltid er så viktig.

Alenemor Lene (42) fikk ikke full jobb som helsefagarbeider: – Jeg hadde panikk

Liten utvikling

Andelen helsefagarbeidere som jobber heltid i kommunene i Norge har så langt ikke endret seg mye. Ifølge Pai-registeret, som har data om alle ansatte i landets kommuner, jobber bare en av fire ansatte i pleie og omsorg, heltid.

Fafo-forsker Leif E. Moland, som sammen med kollega Ketil Bråthen står bak rapporten «En ny vei mot heltidskultur», har fulgt forarbeidet med å skape heltidskultur i åtte kommuner, blant annet i Fredrikstad.

Mindre stress

Et av deres hovedfunn er at det bedre for helsa til de ansatte å jobbe i virksomheter med heltidskultur, enn der deltidskulturen rår. Arbeidsplasser med høy andel heltid kommer inn i det Moland omtaler som «den gode sirkel». Det handler om at de ansatte vet hva de skal gjøre, de har kjente medarbeidere, det blir færre avvik, mindre stress, og vaktene oppleves mer meningsfylte. Dette gir også bedre kvalitet på tjenestene til brukerne, sier Moland til LO-Aktuelt.

Det blir klasseskiller av alle deltidsstillingene, og ansatte blir både syke og slitne av det.

Hovedtillistvalgt Pål Andreas Christiansen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Bjørn A. Grimstad

- Ansatte blir syke og slitne av deltidsarbeid, sier hovedtillitsvalgt Pål Andreas Christansen

- Ansatte blir syke og slitne av deltidsarbeid, sier hovedtillitsvalgt Pål Andreas Christansen

Martin Guttormsen Slørdal