JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst

Presset Vedum forsvarer omstridt regnestykke

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fastholder påstanden om at en vanlig familie får reallønnsvekst i år, men advarer om raskt stigende rente.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fastholder påstanden om at en vanlig familie får reallønnsvekst i år, men advarer om raskt stigende rente.

Torgny Hasås

Flere økonomer og politikere går kraftig i rette med finansministerens påstand om at vanlige folk får mer å rutte med i år. Trygve Slagsvold Vedum står på sitt.

2022050409341120220504100347

– Regnestykket er helt riktig, fastholdt finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Politisk kvarter tirsdag morgen.

Han svarte på kritikk fra flere fagøkonomer som kritiserer faktorene Finansdepartementet har lagt inn i regnestykket som skal vise at en vanlig familie kommer til å få mer å rutte med i år. Til tross for blant annet høyere priser på strøm, drivstoff og mat, kommer eksempelfamilien til å sitte igjen med nesten 15.000 kroner mer, framholdt finansministeren i Stortingets spørretime i forrige uke.

– Vi har ikke prøvd å sminke regnestykket. Det som er bra, er at selv med den krisen vi opplever nå, får folk reallønnsvekst, sa Vedum tirsdag.

Han framholdt at den største trusselen mot familieøkonomien i Norge er renta, fordi svært høy gjeldsbelastning i mange husholdninger gjør dem sårbare for en raskt stigende rente.

– Med de mulighetene vi har nå, ligger vi an til reallønnsvekst, men renta er spøkelset, understreket Vedum.

Denne skaper debatt: Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepengene til å betale regninger

Professor: Tvilsom beregning

I Aftenposten blir det imidlertid poengtert at departementet blant annet har tatt med deler av den forventede prisveksten i år. Dersom anslagene til Teknisk beregningsutvalg (TBU) på 3,3 prosents prisvekst legges til grunn, kan Vedums eksempelfamilie få 2.400 kroner mindre å rutte med, ifølge avisa.

– Å ta med prisveksten på hele forbruket gir et mer dekkende bilde av husholdningenes økonomi i år. Ved å bare ta med strøm, mat og drivstoff, utelater Finansdepartementet store deler av prisveksten, sier TBU-medlem og sjeføkonom Torbjørn Eika i kommunenes organisasjon KS til Aftenposten.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets stusser over måten Vedum har regnet på:

– Det høres unektelig litt rart ut. Det er pussig å bare ta høyde for prisstigningen på noen bestemte varer, sier Aamdal.

Han får støtte fra Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole: «Denne beregningen er høyst tvilsom», skriver Grytten i en epost.

Listhaug-harselas

Fra politisk hold har Vedum høstet kritikk fra så vel budsjettpartner SV, som Rødt. Frp-leder Sylvi Listhaug går også kraftig ut mot finansministeren og regnestykket hans.

– Den største fienden mot folks økonomiske frihet – han heter Trygve Slagsvold Vedum, sa hun i landsmøtetalen denne helga.

Da hun møtte Vedum til debatt i Politisk kvarter, poengterte hun blant annet at departementet har beregnet økte strømkostnader på 1.800 kroner for året som helhet. Hun beskylder Vedum for å «pynte på det som foregår nå» og for «på sett og vis å lure folk til å tro at de får økt kjøpekraft».

– Han legger for eksempel inn at man vil bruke 1.800 kroner ekstra på strøm i år, men for veldig mange ble de pengene brukt opp på januarregningen. Prisene var ekstremt høye nå i vinter, og faren er at det blir enda dyrere til høsten, sa Listhaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy