JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prislapp for timene med barnehage-stengning: 20–25 millioner kroner

Men tilbakebetaling kan både du og samfunnet antakelig se langt etter

STENGT: I ettermiddag står flere lekeplasser tomme når private barnehager aksjonerer mot endringer i de offentlige tilskuddsordningene for pensjonsutgifter.

STENGT: I ettermiddag står flere lekeplasser tomme når private barnehager aksjonerer mot endringer i de offentlige tilskuddsordningene for pensjonsutgifter.

Berit Roald / NTB

Når private barnehager stengte klokka 14 onsdag, betalte foreldrene anslagsvis 4,4 millioner kroner, og kommunene 15–20 millioner, for et tilbud de ikke fikk. Krev penga tilbake, oppfordrer Fagforbund-leder Mette Nord.

2021112511415820211125114925

ola.tommeras@fagbladet.no

ida.wangberg@agbladet.no

Når private barnehager stengte klokka 14 onsdag, bryter de avtalen om åpningstid med foreldrene. Det får likevel ikke konsekvenser.

– Krev tilbakebetaling, er oppfordringen fra leder av Fagforbundet, Mette Nord til foreldre og kommuner.

Dette er timene verdt

Kommunenes interesseorganisasjon (KS) har regnet på hva 2,5 timer med tilbud i private barnehager utgjør av overføringer fra kommunene og foreldrebetaling. Et forsiktig, men usikkert anslag er 15 til 20 millioner kroner for de kommunale overføringene og 4,4 millioner kroner av foreldrenes betaling til sine barnehager.

KS tar da utgangspunkt i kommunenes utgifter for hver tilstedetime i kommunale barnehager og foreldrenes egenandel for heltidsplass brutt opp i timer.

Stopper i regelverket

Dersom foreldrene skal få tilbake deler av foreldrebetalingen etter at det er betalt for et tilbud som ikke ble gitt, må tilbakebetalingen i så fall skje frivillig fra barnehagen.

– Slik regelverket er i dag, er det ikke anledning for kommunene å gjøre avkortning i tilskuddene selv om barnehagen har holdt stengt, opplyser KS-direktør for samfunn og velferd, Helge Eide.

Tilsvarende situasjon var det da private barnehager proteststengte mot forslag som kunne begrenset mulighetene til profittuttak i 2009.

Avtalen er med foreldre

KS' representant i Storberget-utvalget, Christian Monsbakken, forklarer hvorfor:

– Kommunene kan ikke stille krav om åpningstider til barnehagen. Det er en avtale mellom barnehagen og foreldrene. Kommunen gir tilskudd etter en definisjon på heltidsplass, som er at barnehagen holder åpent i minimum 41 timer ukentlig. Trolig vil alle som aksjonerer i dag, likevel ha 41 timer eller mer i åpningstid denne uka. Da blir det vanskelig for kommunen å kreve noe, forklarer han.

Ber foreldre og kommuner kreve penger tilbake

Leder av Fagforbundet, Mette Nord, mener det må framsettes krav.

– Å stenge barnehagen klokken 14.00 er et brudd på avtalen barnehagene har med foreldrene. Foreldre og kommuner bør kreve tilbakebetalt for de timene barnehagene holder stengt, sier hun.

Nord viser også til at mange barnehager har tjent godt på et fast pensjonstilskudd på 13 prosent.

– Pensjonstilskuddet har gitt eiere av private barnehager nær en milliard kroner mer enn det de har hatt i utgifter til pensjon, og den milliarden har mange av dem stått fritt til å ta ut som privat profitt. For oss er det viktig at offentlige penger bevilget til barnehage skal gå til drift av barnehage, og ikke til privat profitt for eierne.

Nord mener denne typen aksjoner må møtes med strengere reaksjoner enn normen er i dag.

– Offentlig sektor må vurdere om man er tjent med at private kommersielle aktører bruker denne typen maktmidler når man ikke er fornøyd med nivået på overføringene fra staten. PBL gjorde det samme i 2009, da regjeringen foreslo å stramme inn mulighetene til privat profitt fra barnehage, med resultat at politikerne ikke turte å gjøre noe. Man bør ha med seg det, når man setter ut viktige offentlige tjenester til private aktører. Da overlater vi mye makt til aktører som er villige til å bruke denne typen midler for å presse de offentlige overføringene opp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy