Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
torgny@lomedia.no
Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før. Hvis en holder energivarer utenfor, var prisveksten på 4,7 prosent. Det er en økning på 1,5 prosent fra måneden før. Dette betyr at det ikke bare er de høye energiprisene som gjør at prisene øker, men at alle varer øker i pris. Hvis en regner med energivarer, er prisveksten fra juni til juli i år på 1,3 prosent.
• Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler minister
En må helt tilbake til september 2008 for å finne en inflasjon som var høyere enn den som var i forrige måned.
Nedgang i kjøpekraften
Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022.
Hvis en legger til grunn at 6,8 prosent kommer til å bli prisveksten i året vil det bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,1 prosent.
Sjekk ditt yrke? Dette er snittlønna i over 360 yrker
Matvarer dyrest
– En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til NTB.
Saken blir oppdatert
Konsumprisvekst fra 2020 til 2022 med energi
Konsumprisvekst uten energi 2020 til 2022 (KPI-JE)
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold