JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pris-sjokk: Høyeste prisvekst på 34 år

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå.

2022081010220020220810103937

torgny@lomedia.no

Prisene i juli var 6,8 prosent høyere enn prisene i juli året før. Hvis en holder energivarer utenfor, var prisveksten på 4,7 prosent. Det er en økning på 1,5 prosent fra måneden før. Dette betyr at det ikke bare er de høye energiprisene som gjør at prisene øker, men at alle varer øker i pris. Hvis en regner med energivarer, er prisveksten fra juni til juli i år på 1,3 prosent.

Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler minister

En må helt tilbake til september 2008 for å finne en inflasjon som var høyere enn den som var i forrige måned.

Nedgang i kjøpekraften

Da partene i arbeidslivet ble enige i tariffoppgjøret i våres, la de til grunn at prisveksten kom til å bli på 3,7 prosent i hele 2022.

Hvis en legger til grunn at 6,8 prosent kommer til å bli prisveksten i året vil det bety en nedgang i kjøpekraften for folk flest med hele 3,1 prosent.

Sjekk ditt yrke? Dette er snittlønna i over 360 yrker

Matvarer dyrest

– En historisk høy prisvekst på matvarer og alkoholfrie drikkevarer i juli var den viktigste årsaken til oppgangen i konsumprisindeksen (KPI) i juli. Vi har ikke noen gang tidligere målt en tilsvarende prisøkning for matvarer fra en måned til en annen i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB til NTB.

Saken blir oppdatert

Konsumprisvekst fra 2020 til 2022 med energi

Konsumprisvekst uten energi 2020 til 2022 (KPI-JE)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy