JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager får friere tøyler for å ta ut overskudd

Tormod Ytrehus

Et flertall på Stortinget går mandag inn for at private barnehager fritt skal kunne disponere overskuddet.

2020060811000820200608110002

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet går inn for en rekke endringer i barnehageloven, hvorav en handler om å jenke på kravet til at eierne kan ta ut utbytte. Hittil har det vært et krav at det skal være «rimelig», men nå fjernes denne formuleringen, ifølge NRKs Politisk Kvarter.

Høyre Kent Gudmundsen mener det ikke er grunn til å frykte at såkalte barnehagebaroner skal berike seg. Han viser til at rammeavtaler og bemanningsnorm har strammet inn virksomheten, og at overskuddet i gjennomsnitt har vært lavt de siste årene.

– Hvis vi ser på utbyttet fra 2018, var det på 33 millioner kroner i en sektor som har flere milliarder kroner i tilskudd. Her er vi nede på 0,14 prosent utbytte, og det er helt forsvinnende lite.

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg frykter derimot mer at eierskap kan bli mer lukrativt for de store aktørene.

– Vi har i altfor mange år nå hatt et altfor dårlig regelverk som åpner for store utbytter. Vi har flere grundige rapporter som viser at penger som skulle gått til bedre barnehager, har gått til utbytte og til og med forsvunnet ut av landet, sier han, og viser til at seks store aktører kontrollerer 60 prosent av resultatet i sektoren.

(©NTB)

anne.marjatta.goystdal@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy