Rådmann vil kutte 15 helsemedarbeidere – skjermer høyskolegruppene

UENIG: Hovedtillitsvalgte i Fagforbundet Jevnaker godtar ikke at noen vil bli sagt opp og vurderer søksmål om noen blir sagt opp.

UENIG: Hovedtillitsvalgte i Fagforbundet Jevnaker godtar ikke at noen vil bli sagt opp og vurderer søksmål om noen blir sagt opp.

Fagforbundet

Jevnaker kommune varsler oppsigelse av 15 ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Fagforbundets tillitsvalgte reagerer kraftig på prosessen.

2018112315300020181125191833

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

I Jevnaker kommune sendte kommuneledelsen ut varsel om oppsigelse i posten til 15 helse- og omsorgsarbeidere i omsorgs- og rehabiliteringssenteret Jors. Flere av disse er medlemmer av Fagforbundet.

Høyskoleutdannede ser ut til å bli skjermet, kommer det fram i saker fra Ringerikes Blad og avisen Hadeland.

Grunnen er at budsjettforslaget for 2019 krever sammenslåing av avdelinger på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter. Innsparingen er beregnet å være 3,5 millioner kroner og skal gjøres ved å samlokalisere korttids- og langtidsplasser.

Vurderer søksmål

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Bjørn Andreassen påpeker at ingen av de ansatte har mottatt oppsigelser ennå, men han mener at rådmannen skulle drøftet oppsigelsene med de tillitsvalgte før oppsigelsene ble varslet.

– Kommunen forbereder altså oppsigelser og forskutterer dermed kommunestyrets budsjettvedtak 13. desember. Vi godtar ingen oppsigelser på dette grunnlaget og vil vurdere å ta ut søksmål på hver enkelt som mottar oppsigelse, skriver Andreassen i en e-post til Fagbladet.

Han er uenig i utvelgelseskriteriene og mener politikerne ikke har tatt hensyn til ansattes ansiennitet, men heller vernet de med høyere utdanning. Han mener kommunen skal ha mulighet til å omplassere de som er overtallige og ikke si dem opp.

– Det burde ha vært en dialog med tillitsvalgte i forkant av disse varslene. Det har det ikke vært. Det er ikke greit, sier Andreassen.

Uforståelig utvelgelse

Karianne S. Solheim leder Yrkesseksjonstyret i Fagforbundet Oppland. Hun er enig med Bjørn Andreassen.

– Utvelgelsen burde være profesjonsnøytral, det er satt i lovverk. I tillegg er en fagarbeider billigere å ha i jobb enn en sykepleier, sier hun.

I et meningsinnlegg hun skrev i avisen Hadeland, står det at rådmannen ikke kan sette i gang prosesser uten at det foreligger politiske vedtak og at måten det er gjort på, er udemokratisk. Hun ber også om at prosessen settes på vent.

Rådmannen: – Selvfølgelig følger vi lover og regler

Rådmann May-Britt Nordli ønsker ikke å uttale seg om saken til Fagbladet.

Til avisen Hadeland har hun tidligere uttalt at det ikke er mulig å spare inn i budsjettet uten å ta stillinger. Hun har vist til god dialog med både formannskap og arbeidstakernes organisasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy