JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rådmann vil kutte 15 helsemedarbeidere – skjermer høyskolegruppene

UENIG: Hovedtillitsvalgte i Fagforbundet Jevnaker godtar ikke at noen vil bli sagt opp og vurderer søksmål om noen blir sagt opp.

UENIG: Hovedtillitsvalgte i Fagforbundet Jevnaker godtar ikke at noen vil bli sagt opp og vurderer søksmål om noen blir sagt opp.

Fagforbundet

Jevnaker kommune varsler oppsigelse av 15 ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Fagforbundets tillitsvalgte reagerer kraftig på prosessen.

2018112315300020230821171436

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

I Jevnaker kommune sendte kommuneledelsen ut varsel om oppsigelse i posten til 15 helse- og omsorgsarbeidere i omsorgs- og rehabiliteringssenteret Jors. Flere av disse er medlemmer av Fagforbundet.

Høyskoleutdannede ser ut til å bli skjermet, kommer det fram i saker fra Ringerikes Blad og avisen Hadeland.

Grunnen er at budsjettforslaget for 2019 krever sammenslåing av avdelinger på Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter. Innsparingen er beregnet å være 3,5 millioner kroner og skal gjøres ved å samlokalisere korttids- og langtidsplasser.

Vurderer søksmål

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Bjørn Andreassen påpeker at ingen av de ansatte har mottatt oppsigelser ennå, men han mener at rådmannen skulle drøftet oppsigelsene med de tillitsvalgte før oppsigelsene ble varslet.

– Kommunen forbereder altså oppsigelser og forskutterer dermed kommunestyrets budsjettvedtak 13. desember. Vi godtar ingen oppsigelser på dette grunnlaget og vil vurdere å ta ut søksmål på hver enkelt som mottar oppsigelse, skriver Andreassen i en e-post til Fagbladet.

Han er uenig i utvelgelseskriteriene og mener politikerne ikke har tatt hensyn til ansattes ansiennitet, men heller vernet de med høyere utdanning. Han mener kommunen skal ha mulighet til å omplassere de som er overtallige og ikke si dem opp.

– Det burde ha vært en dialog med tillitsvalgte i forkant av disse varslene. Det har det ikke vært. Det er ikke greit, sier Andreassen.

Uforståelig utvelgelse

Karianne S. Solheim leder Yrkesseksjonstyret i Fagforbundet Oppland. Hun er enig med Bjørn Andreassen.

– Utvelgelsen burde være profesjonsnøytral, det er satt i lovverk. I tillegg er en fagarbeider billigere å ha i jobb enn en sykepleier, sier hun.

I et meningsinnlegg hun skrev i avisen Hadeland, står det at rådmannen ikke kan sette i gang prosesser uten at det foreligger politiske vedtak og at måten det er gjort på, er udemokratisk. Hun ber også om at prosessen settes på vent.

Rådmannen: – Selvfølgelig følger vi lover og regler

Rådmann May-Britt Nordli ønsker ikke å uttale seg om saken til Fagbladet.

Til avisen Hadeland har hun tidligere uttalt at det ikke er mulig å spare inn i budsjettet uten å ta stillinger. Hun har vist til god dialog med både formannskap og arbeidstakernes organisasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy