Rammer en million nordmenn: Slaget om pensjon kan være tapt før det startet

Colourbox.com

Slaget om mer rettferdig pensjon for en million nordmenn kan være tapt ette rat KrF valgte å gå til Høyre.

2018110512110020181107093313

ola.tommeras@fagbladet.no

Jobber du i privat sektor uten å være godt lønna med særskilt pensjonsavtale, så kan KrFs veivalg om å gå i regjering med Høyre og Frp ramme deg direkte.

Slaget om opptjening til tjenestepensjon fra første tjente krone for alle står i Stortinget denne vinteren. Arbeiderpartiet og SV har foreslått å endre reglene, men må ha med seg KrF.

De tre regjeringspartiene sier fra før et rungende nei. Vil KrF klare å snu dem i regjering?

Vanskelig å få flertall

Det tviler Ap-leder Jonas Gahr Støre på. Til Aftenposten i dag erkjenner han at det nå blir vanskelig å få flertall.

– Vi hadde håpet på en løsning med KrF om dette i Stortinget, sier han til Aftenposten.

– Nå må Ropstad ta det i forhandlinger i oppoverbakke, for de tre regjeringspartiene er klart mot, påpeker Støre.

Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra KrF. Seinorkommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy opplyser at partiet ikke har bestemt seg, og viser til at behandling av saken er utsatt til januar.

KAMPSAK: Pensjon fra første krone blir en av de viktigste sakene på Stortinget for fagbevegelsen denne høsten. Ap-leder Jonas Gahr Støre håper på flertall for kravet.  Arkivfoto: Martin Guttormsen Slørdal

KAMPSAK: Pensjon fra første krone blir en av de viktigste sakene på Stortinget for fagbevegelsen denne høsten. Ap-leder Jonas Gahr Støre håper på flertall for kravet. Arkivfoto: Martin Guttormsen Slørdal

Martin Guttormsen Slørdal

Mister opptjening

Saken er i korthet: De som jobber i privat sektor får ikke opptjening til obligatorisk tjenestepensjon for hele lønna, slik ansatte i offentlig sektor gjør. Opptjening til pensjon får de kun for lønn over 1G (96.853 kroner). Ved ansettelser kortere enn ett år er det ingen opptjening, ei heller om du har en brøkstilling som er mindre enn 20 prosent.

Dette mener Fagforbundet og LO at er urettferdig. Det rammer lavlønte hardest, og flest kvinner.

Stortinget har forslag fra Arbeiderpartiet og SV til behandling denne vinteren, men for å få flertall må de ha KrF på sin side.

Brenner et blått lys for forslaget

Fredag ettermiddag, like etter at KrFs retningsvalg, sa Arbeiderparti-politiker Arild Grand i Arbeids- og sosialkomiteen til Frifagbevegelse at dette er dårlig for arbeidslivet.

– Det brenner nå et blått lys for fellesforslaget fra Ap og SV om pensjon fra første tjente krone for alle, bekreftet han.

– Vis at dere mener noe

Fagforbundets leder Mette Nord har ikke gitt opp kampen for en mer rettferdig opptjening til tjenestepensjon, og torsdag demonstrerer LO foran Stortinget.

– Nå har KrF anledning til å vise at de har verdier for utjevning av forskjeller. De kan sikre en rettferdig pensjon for alle, en pensjon som særlig vil gi lavtlønte kvinner et pensjonsløft, sier Nord.

Vil bli for dyrt

NHO har protestert høylytt mot å gi alle rett til opptjening fra første krone. Opptjening til tjenestepensjon for alle, er anslått til å koste 3,5 milliarder kroner. Regningen vil bli et spleiselag mellom staten og bedriftene. Ifølge NHO vil mange bedrifter ikke klare seg om de må betale inn til obligatorisk tjenestepensjon til alle.

De tre regjeringspartiene har vært tydelige på at de ikke vil støtte forslaget. Nå gjenstår å se om KrF vil prioritere saken i forhandlinger med de øvrige regjeringspartiene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy