Colourbox
Organisasjonen publiserte sin årlige ulikhetsrapport mandag, samme dag som Verdens økonomiske forum (WEF) starter i Davos.
De aller rikeste har bare blitt rikere, mens mange har slitt med økte levekostnader som følge av koronapandemien og deretter Russlands krigføring mot Ukraina, ifølge rapporten.
Mens minst 1,7 milliarder mennesker står i jobber der prisene vokser raskere enn lønningene, vokser milliardærenes formuer med 2,7 milliarder dollar per dag, ifølge Oxfam. Det tilsvarer knappe 27 milliarder kroner.
– Mens vanlige folk daglig må ta tunge valg om essensielle ting som mat, overgår de superrike sine villeste drømmer, sier Oxfam-direktør Gabriela Bucher.
– Etter to år ligger dette tiåret an til å bli det beste til nå for milliardærene – som de glade 20-årene for verdens rikeste, legger hun til.
Mens de økte kostnadene er dårlig nytt for forbrukerne, har de gjort at mat- og energiselskapene mer enn doblet inntektene i 2022. Dermed kunne de betale ut 257 milliarder dollar til aksjonærene.
Utviklingen er nødt til å snu, mener Tysklands utviklingsminister Svenja Schulze.
– Pandemier, konflikter og ikke minst den russiske aggresjonskrigen, har ført oss flere år bakover med tanke på fattigdom, sult, helse og utdanning, samtidig som de rikeste har blitt enda rikere, sier hun.
– Om vi ikke reduserer ulikheten på globalt plan, vil vi ikke klare å løse de krisene, legger hun til.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte