JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rapport til Koronakommisjonen: Mange deltidsansatte har gjort sykehjemmene utsatt for Covid-19

HINDRER SPREDNING: En fersk forskningsrapport viser at mer heltid og tjenester i egenregi gir mindre smitte.

HINDRER SPREDNING: En fersk forskningsrapport viser at mer heltid og tjenester i egenregi gir mindre smitte.

Anna Granqvist (illustrasjonsfoto)

Mer heltid og flere tjenester i egenregi gir bedre smittevern, viser en ny rapport som har blitt gjort på oppdrag av Koronakommisjonen.

2021040914015420210409151726

bjorn.grimstad@fagbladet.no

En forskergruppe ved Senter for omsorgsforskning har forsket på hvordan beboere på sykehjemmene har blitt rammet av korona og hva som bør gjøres annerledes. Det melder NRK.

Anbefaler flere hele stillinger

Rapporten er levert til Koronakommisjonen, som legger fram sin rapport 14. april. Koronakommisjonen er nedsatt av regjeringen for å finne ut hvordan beredskapen var før pandemien og hvordan pandemien har blitt håndtert.

Forskerne har dybdeintervjuet ansatte på fem ulike sykehjem. Forskergruppen kommer med klare anbefalinger om hvordan sykehjemmene bør organiseres framover:

– En større grad av heltidsansatte, og flere tjenester på egen kjøl. Som kjøkkendrift og ikke minst at renholdsdrift blir en del av den integrerte sykehjemstjenesten, sier forskningsleder Frode F. Jacobsen til NRK.

Små stillinger og mange deltidsansatte gjør at mange må ha flere arbeidsplasser. Det utgjør en smitterisiko for både ansatte og beboere.

– Folk har hatt stillinger over kommunegrenser, småstillinger på flere sykehjem. Noen har kanskje jobbet både i restaurantbransjen og på sykehjem. Det har gjort sykehjemmene veldig sårbare og har vært et hyppig tema når vi har intervjuet folk, sier han videre til NRK.

Vil ha tiltak

Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, er begeistret over forskernes konklusjoner.

– Dette er som tatt ut av Fagforbundets strategiplaner og verdigrunnlag. Denne rapporten bekrefter det vi har snakket om i veldig mange år, sier hun til Fagbladet.

Iren Luther.

Iren Luther.

Birgit Dannenberg

Luther presiserer at hun ikke har lest rapporten i sin helhet, men har blitt gjengitt innholdet. Hun taler for at regjeringen nå setter i verk tiltak for å øke heltidsandelen på sykehjemmene.

– Det er flott at forskerne har kommet fram til at heltid er så viktig. Men det hjelper ikke å underskrive intensjonsavtaler, det må gjøres noe. Hvis alle jobber fulle stillinger, vil grunnbemanninga øke.

Koster penger

Men en slik endring fra deltid til heltid vil koste penger, noe som gjør jobben vanskelig for mange kommuner som må stramme livreima. Derfor etterlyser Luther øremerkede penger fra staten til kommunene.

At forskergruppen også konkluderer med at tjenester bør gjøres internt på sykehjemmene istedenfor å bestilles utenfra, applauderes også av Luther.

Her må regjeringspartiene legge ideologi til side og ta tjenester i egenregi istedenfor å privatisere. Det kommer man til å tjene på i lengden, sier hun.

Mange ansatte i sykehjemmene har blitt nektet å jobbe på flere enn en arbeidsplass under koronapandemien.

– De synes dette er utfordrende, mange har blitt nektet å jobbe mer enn ett sted for å unngå smittespredning. Det fører til utfordringer til privatøkonomien til medlemmene. Så har noen kommuner jobbet systematisk med heltid. De har oppgradert og fått større stillingsprosenter i denne situasjonen. Det er det viktig at de gjør, sier hun.

– Men det er lang vei igjen til alle tilbys full stilling, legger hun til.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy