JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tviholder på å ha renovasjon på anbud

Raymonds plan B: Ny anbudsrunde på Oslo-søppelet

Vil ha kommunale renovatører til å bistå de private

SKAL TRÅ TIL: Byrådsleder Raymond Johansen har vært svært stille under søppelkrisa, men nå sier han at han vil bygge opp en kommunal beredskap for renovasjon i hovedstaden.

SKAL TRÅ TIL: Byrådsleder Raymond Johansen har vært svært stille under søppelkrisa, men nå sier han at han vil bygge opp en kommunal beredskap for renovasjon i hovedstaden.

Ole Palmstrøm


2017012011420120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Byrådsleder Raymond Johansen vil bygge opp en kommunal beredskap for renovasjon i Oslo. Denne skal trå til når de private svikter. Samtidig forbereder kommunen ny anbudsrunde.

Overfor Aftenposten avviser Raymond Johansen at en kommunal beredskap for renovasjon er å rekommunalisere tjenesten. Så langt har Raymond Johansen ikke kommentert forslaget fra Rødt om å ta tjenesten tilbake i kommunal regi fra 1.januar neste år.

HELE BYEN: Veireno har nå ansvaret for søppelhenting i hele Oslo.

HELE BYEN: Veireno har nå ansvaret for søppelhenting i hele Oslo.

Werner Juvik

Tok renovasjonen tilbake: Slik ble Trondheim blant landets billigste på renovasjon

Stille om anbud og egenregi

Allerede i begynnelsen av oktober, da lavprisrenovasjon sviktet i Oslo, og som den hadde gjort i Tønsberg året før, stilte Fagbladet spørsmål om det ville være aktuelt å ta tjenesten tilbake i egenregi. Raymond Johansen var selv byråd for samferdsel og miljø og ansvarlig for renovasjonstjenesten da deler av denne ble satt ut på anbud i 1992. Siden satt Høyre-byrådet ut hele tjenesten fordelt på fire områder i 2003, før anbudspolitikken ble toppet med alle fire områder til et lite da 11 måneder gammelt selskap, Veireno, ei uke før forrige byrådet tapte valget.

Renovasjonsdirektøren måtte gå på dagen

Stille fra Raymond

Alle spørsmål til byrådslederen, også om utviklingen etter at han selv var ansvarlig for de første anbudene, er blitt henvist til ansvarlig byråd Lan Marie Nguyen Berg. Johansen har heller ikke vært villig til å kommentere forslaget fra Rødt om å gjenoppbygge en egen renovasjon for å ta tjenesten tilbake fra 1. januar neste år.

Fagbladet har også gjentatte ganger spurt om hvorfor det er så stor forskjell på politiske føringer for å ta tjenesten tilbake i kommunal regi når det dreier seg om tekniske yrker kontra omsorgsyrker.

344 lovbrudd på én måned i Oslo-renovasjonen

Utarbeider nytt anbud

Til Aftenposten opplyser Raymond Johansen at kommunen i «ytterste konsekvens» kan komme til å si opp kontrakten med Veireno, men dette er kun en plan B.

– Vi har vært tydelige på at Renovasjonsetaten skal gjøre forberedelser for en anbudsprosess for å bygge opp beredskapen i kommunen på kort og lang sikt. Vi har også bedt etaten om å forberede en ny anbudsrunde på avfallshenting i hele Oslo, som en «plan b», dersom situasjonen ikke bedrer seg og det blir nødvendig, sier Johansen til Aftenposten.

Til VG sa Raymond Johansen i går:

– I sin ytterste konsekvens åpner kontrakten for å heve avtalen med Veireno. Byrådet vurderer kontinuerlig om det er i kommunens og innbyggernes interesse å heve hele eller deler av kontrakten, sier Johansen.

Følg Fagbladet på Facebook

Vil ha kommunal renovasjon

Det har gått ei uke siden Rødt la fram forslaget sitt om å ta renovasjon tilbake i egenregi. Rødt viser til at hver eneste anbudsrunde gir dårlig tjeneste for innbyggerne, og forverrer arbeidsvilkåra for renovatørene. I dag har de fleste andre store byer i Norge kommunal renovasjon, blant annet Trondheim.

I tillegg til stabile arbeidsforhold for renovatørene, betaler innbyggerne langt mindre for å få ekspedert avfallet sitt, enn i kommuner med renovasjon på anbud.

Tirsdag inviterte Rødt til pressekonferanse der de varslet mistillit mot byråd Lan Marie Nguyen Berg dersom hun ikke sier opp kontrakten med Veireno. Samtidig varslet Nguyen Berg at renovasjonsdirektør Pål A. Sommernes går av med øyeblikkelig virkning.

Til tross for 344 brudd på arbeidsmiljøloven og mange misfornøyde innbyggere med til sammen 30.000 klager, er Oslo kommunes jurister ikke sikre på om de kan si opp avtalen. Grunnen er et punkt i kontrakten om at operatøren har rett til å forbedre forholdene først.

Renovasjon i Oslo

• Renovasjon i Oslo har vært satt helt ut til private aktører siden 2003.

• På slutten av forrige byråds periode kontrakt for hele Oslo gitt til Veireno. Veireno var da 11 måneder og 17 dager gammelt selskap.

• I løpet av første driftsår vant Veireno kontrakt for 10 Vestfold-kommuner (Vesar-anbudet) og hele Oslo.

• Veireno gjør jobben billigere og mer effektivt med færre ansatte og færre biler.

• I Tønsberg reduserte de fra 48 til 33 ansatte. I Oslo skal de redusere fra 145 til 96, men har per i dag 170 for å få bukt med søppelsituasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy