JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hemmelige handelsforhandlinger:

Redd for arbeidtakernes rettigheter

TRENGER AVTALER: Mette Nord mener vi trenger handelsavtaler, men at de må bli til i offentligheten.

TRENGER AVTALER: Mette Nord mener vi trenger handelsavtaler, men at de må bli til i offentligheten.

Tri Nguyen Dinh

Fagforbundets leder, Mette Nord, er redd for arbeidstakernes rettigheter i de hemmelige handelsavtalene som forhandles fram nå.

2016020413543320230821171436

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Vann, kollektivtransport, post, utdanning og helsetjenester er blant sektorene som ligger på forhandlingsbordet for USA, EU og 23 andre land. Gjennom TISA-avtalen forplikter Norge seg til å slippe til utenlandske selskap i sektorer som så langt har vært beskyttet fra konkurranse.

– Jeg er bekymret for det som kan skje på offentlig sektor som følge av en internasjonal TISA-avtale om liberalisering av tjenester.

Det sier Mette Nord til ABC Nyheter under en dagskonferanse i Fagforbundets lokaler om den omstridte TISA-avtalen, som forhandles i hemmelighet nå.

– En slik avtale kan, som også kommunesektorens organisasjon KS har reist bekymring om, gå utover det lokale handlingsrommet og arbeidstakerrettigheter, og gi multinasjonale investorer rett til å saksøke stater, fortsetter Nord.

TISA: LO krever at offentlige tjenester skjermes

Forhandler i all hemmelighet

Mette Nord satt som statssekretær hos Jens Stoltenberg da den rødgrønne regjeringen i 2013 vedtok å bli med på TISA-forhandlingene. Nord forteller at etter stillstanden i Verdens handelsorganisasjon WTO, hadde regjeringen behov for å sikre norske maritime næringer. Det var utgangspunktet for Stoltenberg-næringa.

Nord sier til ABC Nyheter at regjeringen bare vedtok å bli med i forhandlingene. De rakk ikke å sluttføre Norges utgangsposisjoner for hva de ville være med på. De er blitt utformet av den etterfølgende regjeringen.

Hun er bekymret for at TISA-forhandlingene foregår i hemmelighet og at informasjonen skjer gjennom lekkasjer. Dagens regjering nekter å kommentere fordi det er lekkasjer.

– Spørsmålet er om dette vil påvirke muligheten til å treffe politiske beslutninger om helse, arbeidsmiljø og annet. Noen av de store multinasjonale bruker muskler ved å trekke i tvil lands evne til å fatte beslutninger til beste for befolkningens helse, sa Nord til de frammøtte i Fagforbundets lokaler i Oslo.

Nord presiserer at Fagforbundet slett ikke er uenig i behovet for handelsavtaler eller reguleringer for et internasjonalt marked. Men forhandlinger må være åpne og sikre en balanse – så det ikke blir slik at «the winner takes it all».

Nei eller for alltid ja

Mette Nord er likevel ikke klar på om Norge bør trekke seg fra forhandlingene slik Uruguay har valgt å gjøre. Når man ser virkningene for Norge, får man ta beslutningen. Så langt ser det ut til at man overlater mye styring til finansmarkedene, sier Fagforbundets leder til ABC Nyheter.

– Jeg ser at kommunenes interesseorganisasjoner, LO og partier legger inn klare forutsetninger for en TISA-avtale. Problemet er at vi ikke har en åpenhet om spørsmålene. Dermed kan man ikke si om menneskerettigheter, forbrukernes og arbeidstakernes interesser blir ivaretatt. Det ender med en fasttømret tekst som man bare kan si ja eller nei til, med frys og skralle: Du kan ikke gå tilbake på liberalisering, bare liberalisere mer, sier Mette Nord videre.

Uruguay trakk seg

5. september 2015 besluttet Uruguay å trekke seg fra videre TISA-forhandlinger. Representanter til stede i Oslo beskrev et Uruguay der langt mer virksomhet er under statlig kontroll, langt mindre er liberalisert enn Norge har blitt.

Det betyr at TISA ville gitt dem enda større forandringer. Den sosialistiske parlamentarikeren, Roberto Chiazzaro, kom med en advarsel som også gjelder Norge:

– En TISA-avtale er ensbetydende med å pantsette framtida. Avtalen er slik utformet at du må sette opp en liste over hvilke tjenester du ønsker å unnta. Det betyr at alt nytt som vi ikke kjenner i framtida, automatisk blir del av liberaliseringen i TISA og ikke kan unntas, sa han.

Forsamlingen på TISA-konferansen fikk også høre lederen for kommunesektorens Brussel-kontor, Åse Erdal, fortelle om uroen som rir KS og interesseorganisasjonene for europeiske kommuner, om hva som kan skje med en TISA-avtale på plass, skriver ABC Nyheter.

– Kommunal sektor i EU og Europa anerkjenner behovet for internasjonale avtaler, men understreker at EU også er et verdifellesskap. De peker på at lukkede forhandlinger fører til frykt og usikkerhet. Krav om innsyn i forhandlingene går som en rød tråd gjennom alle uttalelsene, forteller hun.

TISA-konferansen onsdag viser hvor bred uroen for virkningen er i fagbevegelsen. Den var et samarbeid mellom 18 fagforbund: Fagforbundet, Sykepleierforbundet, El & I, LO Kommune, NTL, Fellesorganisasjonen, MFO, Postkom, Utdanningsforbundet, Parat, Skolenes landsforbund, Delta, Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet, Norsk Cockpitforbund, Norsk Jernbaneforbund, YTF og Fellesforbundet.

MER OM TISA:

KS ber om lokalt handlingsrom for å organisere offentlige tjenester

– Bør avgjøres ved folkeavstemning

Stor demonstrasjon i Oslo

Trade in services agreement (Tisa)

• 50 WTO-land forhandler om en ny handelsavtale som skal liberalisere handel med tjenester.

• Dekker rundt 70 prosent av handel med tjenester i verden.

• Forhandlingene springer ut av manglende fremdrift i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO)

• Norge har i sitt åpningstilbud i forhandlingene sagt at sykehustjenester, sosiale velferdstjenester og offentlig utdanning ikke skal omfattes av avtalen.

• Kritikerne av Tisa frykter avtalen vil åpne for storstilt konkurranseutsetting av offentlige tjenester.

• Prosessen har blitt kritisert for å være lukket. I juni i fjor lekket Wikileaks et utkast fra avtalen, noe som førte til økt kritikk og oppmerksomhet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy