TA EN TEST: Hvem som helst kan få apekopper, sier spesialistene. De oppfordrer alle med symptomer om å teste seg.
NTB
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Foreløpig har informasjonen om de første norske apekopptilfellene vært sparsom, men én ting har vi fått vite: De som er smittet har tilknytning til et miljø hvor menn har sex med menn. Det samme gjelder flere av tilfellene i andre land, hvor smitten har dukket opp denne våren.
Det har fått Verdens helseorganisasjon til å gå ut med et tydelig budskap:
«Å stigmatisere mennesker på grunn av sykdom er aldri greit. Alle, uavhengig av seksuell legning, kan få eller overføre smitte av apekopper.» (Fagbladets oversettelse.)
Redd for stigma
– Dét er et meget viktig budskap, understreker Frank Olav Pettersen, spesialist i infeksjonssykdommer og i medisinsk mikrobiologi og leder for regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på OUS.
– Vi kommer ikke vekk fra at smitten startet i et miljø hvor menn har sex med menn. Dessverre ser vi at det kan det medføre at enkelte blir fortørnet og moralsk forarget, noe som kan gi uheldige konsekvenser, sier Pettersen.
Derfor bør alle være litt obs, mener han.
BEKYMRET: Frank Olav Pettersen, spesialist i infeksjonssykdommer og i medisinsk mikrobiologi og leder for regional kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på OUS.
Privat
– Det er ikke bare menn som har sex med menn som kan få apekopper. Hvem som helst kan få det, påpeker han.
Som leder for regionalt kompetansetjeneste for import- og tropesykdommer ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS, er han med i et internasjonalt nettverk av eksperter. Bare noen dager før det første smittetilfellet ble påvist i Norge, møttes nettverket i Madrid.
– Der ble vi forelagt sju tilfeller av importsmitte med apekopper til Storbritannia de siste tre-fire åra. Fire av disse hadde skjedd innad i en familie på grunn av helt vanlig nærkontakt over tid, uten tilknytning til seksuell aktivitet.
{f1}
Unødig skremmende
Pettersen mener også at smittevernnivået for øyeblikket er lagt et trinn høyere enn nødvendig.
Selv om apekopper ikke smitter via luft, men gjennom nærdråpesmitte, for eksempel ved kyssing, vil FHI at de som skal håndtere apekopp-pasienter beskytter seg som om infeksjonen spres gjennom luft.
– Antakelig skyldes det at man vil være på den sikre siden. Dessverre kan det også virke unødig skremmende, mener Pettersen.
– Apekopper er håndterbart på et helt annet nivå enn korona. Det er mye mindre smittsomt og hvis du blir smittet er sjansen for å bli alvorlig syk veldig lav. Det viktigste er at folk som blir syke faktisk tør å teste seg. At man ikke lager noe à la starten på hiv-epidemien på 80-tallet, hvor enkelte foreslo å tatovere personer med hiv i lysken. Uoppdagede tilfeller kan blant annet bety at den som er smittet ikke får vite hvordan han skal beskytte andre mot smitte. Å identifisere de som er smittet for å gi dem gode smittevernråd, er helt avgjørende for å få kontroll på en infeksjonssykdom.
Apekopper
Apekoppeviruset ble isolert første gang i 1959 ved et utbrudd av sykdommen hos aper brukt i forskning.
De første tilfeller blant mennesker ble identifisert i Demokratiske republikk Kongo i 1970.
Viruset smitter ved kontakt med infiserte dyr, men kan også smitte mellom mennesker. De viktigste vertene for viruset i Afrika er gnagere og ekorn.
Symptomer er utbredt utslett og feber, som vanligvis går over uten behandling i løpet av noen uker. Bare i sjeldne tilfeller er sykdommen dødelig. FHI har kategorisert dødeligheten av varianten som er dukket opp i Europa til under 1 prosent.
Utenfor Afrika, i Europa og andre deler av verden, har det fram til 2022 kun vært rapportert enkelttilfeller knyttet til reisende fra Nigeria.
I 2022 er det for første gang rapportert innenlandssmitte i flere land i Europa uten smittetilknytning til områdene i Afrika, hvor sykdommen vanligvis forekommer.
Smittespredning i dette utbruddet er satt i sammenheng med seksuell aktivitet, hovedsakelig blant enkelte grupper av menn som har sex med menn.
Kilde: FHI
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye
Ansatte gikk opp i lønn da kommunen tok over. Nå kan sykehjemmene i Oslo bli private igjen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen