JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Statsbudsjettet 2019:

Regjeringa øker skatten på diett i jobbreiser – igjen

DIETT: Den skattefrie satsenfor diett på dagsreiser innenlands senkes i statsbudsjettet.

DIETT: Den skattefrie satsenfor diett på dagsreiser innenlands senkes i statsbudsjettet.

Ole Palmstrøm

Siv Jensen skal hente inn 80 millioner kroner i skatt på dagdiett.

2018100909430120181009095301

anders@lomedia.no

I budsjettforslaget for 2019 øker regjeringen skatten på dagdiett på til sammen 80 millioner kroner. Det skjer ved å redusere den skattefrie satsen på dekning av kost innenlands.

Dagdiett, eller kostgodtgjørelse på reiser uten overnatting, er pengene du får om arbeidsgiveren din dekker mat på reise. Staten, kommunen og de fleste arbeidsgiverne i privat sektor følger statens satser for diett.

Statens sats for reiser fra og med 6 timer til og med 12 timer, er 297 kroner. Satsen for reiser over 12 timer, uten overnatting, er 552 kroner. Dette er altså beløpet arbeidsgiveren betaler ut, med mindre du leverer kvitteringer. De gjelder for innenlands reiser, som strekker seg over 15 kilometer.

Skatteetaten har tidligere bestemt at den skattefrie satsen på kostgodtgjørelse på reiser uten overnatting, skal være lik statens satser i 2017. Dette blir det altså en endring på neste år og du må begynne å betale skatt av dagdietten.

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Dette må du skatte av

Rådgiver Espen Øren i Infotjenester forteller at den skattefrie dagdietten nå blir lavere enn statens sats, som statsansatte og mange andre arbeidstakere følger.

– Statens satser er 297 kroner for 6–12 timer og 552 kroner for reiser over 12 timer. Nå setter de en lavere skattefri sats, til 200 kroner for 6–12 timer og 400 kroner for over 12 timer. Vi oppfatter det slik at de som reiser regelmessig i yrket uansett, må skatte av dagdietten, men at de som reiser sporadisk nå bare kan få 200/400 kroner skattefritt. De som følger statens satser må da skattlegge differansen. Systematikken vil da bli lik på dagsreiser som overnattingsreiser, sier Øren.

Du må altså skatte av omtrent 100 kroner av diettpengene på reiser som varer 6–12 timer og 150 kroner på reiser som varer over 12 timer uten overnatting.

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista her

Skattefri overtidsmat

Øren har samtidig funnet en annen endring, som gjør at man kan komme seg unna skatteøkningen, dersom du jobber mer enn 10 timer sammenhengende den aktuelle dagen. Regjeringa setter nemlig satsen på skattefri overtidsmat til 200 kroner.

– Konklusjon er da: Hvis du reiser regelmessig i yrket, som selgere, montører, håndverkere og så videre og jobber mer enn 10 timer, så kan du velge skattefri overtidsmat på 200 kroner i stedet for å skattlegges for diett på 200 kroner.

Her er åtte skatteendringer fra regjeringen til arbeidstakerne

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy