Regjeringen drysser koronapenger over sykehusene og vil satse på fagfolka
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet flere tiltak i sin sykehustale tirsdag.
Jan-Erik Østlie
Regjeringen vil gi sykehusene 1,5 milliarder kroner ekstra for å holde kapasiteten oppe under pandemien. – Det er ingen bedre måte å styrke vår felles offentlige helsetjeneste på enn å satse på fagfolka på sykehusene, sier Sissel M. Skoghaug - netsleder i Fagforbundet.
knut.nygaard@fagbladet.no
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet flere tiltak i sin sykehustale tirsdag.
– Vi vil gjøre vårt for at sykehusene skal greie å stå gjennom pandemien i vinter, sier hun.
Midlene skal dekke høyere kostnader som følge av økt beredskapsnivå og smitteverntiltak, samt økte kostnader til overtid og innleie på grunn av fravær og karantene blant de ansatte.
Dette skal i sin tur bidra til å kunne lette på koronatiltakene, ifølge Kjerkol.
– Hvis vi ikke forbereder tydelige og fleksible planer i 2022, vil vi igjen kunne stå overfor vanskelige valg mot slutten av året på grunn av presset kapasitet i helsetjenesten. Vi må rigge helsetjenesten bedre nå for å redusere behovet for nye smitteverntiltak til høsten, slår hun fast.
• Mangler kapasitet: – Flere grupper med fagutdanning kan bidra på intensivavdelinger
Lytter til Fagforbundet
– Helseministeren har forstått at vi trenger flere ansatte i hele stillinger som deler bedre på arbeidsoppgavene. Vi er glade for at helseministeren har lytta til Fagforbundet og styrker hele laget ute i sykehusene, sier Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet.
– Det er ingen bedre måte å styrke vår felles offentlige helsetjeneste, enn å satse på fagfolka på sykehusene. Å ansette flere fagarbeidere og folk med ulik yrkesbakgrunn vil bidra til å gi den pleien, behandlingen og hjelpa som alle fortjener, sier Skoghaug til forbundets egne hjemmesider.
– Mer heltid vil styrke vår felles helsetjeneste. Det vil gjøre at kvaliteten på sykehustjenestene blir bedre og de ansatte får en enklere hverdag både på jobb og privat, sier Skoghaug videre.
– Å investere i hele, faste stillinger er bedre enn å bruke store summer på innleie. For å sikre rekrutteringa av sårt tiltrengt helsepersonell må vi tilby trygghet og gode framtidsutsikter, sier nestlederen, som selv er utdannet sykepleier.
• Høye forventninger: Dette venter helsepolitikerne svar på når statsråd Kjerkol holder sykehustale
– Viktig og nødvendig
Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener ekstrastøtten er både viktig og nødvendig.
– Sykehusene har vært presset under covid med intensivkapasitet på strekk og utsatte operasjoner. Nå trenger de å beholde og mobilisere livsnødvendig kompetanse for pasientene, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
Hun er glad for at helseministeren tar situasjonen på alvor og peker på at Kjerkol også vil opprette 200 nye utdanningsstillinger for spesialsykepleiere. Deler av tiltakspakken skal gå til dette.
– De ansatte ser etter noe annet enn anerkjennelse – de ser etter tiltak. Og dette er helseministerens ansvar. Dette peker i riktig retning, sier Larsen.
bibiana.dahle.piene@ntb.no