JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen gjør helomvending om særalderspensjonister

PENGER TILBAKE: Randi Rød har måttet bruke av sparepengene sine for å få endene til å møtes. Nå håper hun at hun og alle som ble rammet av uførereformen får tilbakebetalt før jul.

PENGER TILBAKE: Randi Rød har måttet bruke av sparepengene sine for å få endene til å møtes. Nå håper hun at hun og alle som ble rammet av uførereformen får tilbakebetalt før jul.

Ola Tømmerås

Ingen skulle tape på uførereformen, men det viste seg at mange likevel tapte pensjon, noen opp mot 60.000 kroner i året. Nå gjør regjeringen helomvending, og 2000 uføre skal få penger tilbake.

2015111312430120230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Randi Rød var en av dem som mistet drøyt 4000 kroner måneden i netto utbetaling. Det er mye penger for uførepensjonisten fra Skien.

Nå håper hun at hun er en av de 2000 som arbeidsminister Robert Eriksson sier skal få etterbetalt det de har tapt allerede før jul.

I tillegg skal de løftes opp på det utbetalingsnivået de hadde før uførereformen trådte i kraft 1. januar i år.

Måtte bruke av sparepengene

– Jeg håper både jeg og alle andre som har kommet dårlig ut nå kan senke skuldrene og slippe å snu på hver krone for å få endene til å møtes. Vi er mange som har slitt de siste månedene. Selv har jeg vært nødt til å bruke av sparepengene mine for å klare hverdagens mange små og store utgifter. Jeg er sikkert ikke alene om det, sier Randi Rød til Fagbladet.

Hun var en av mange som tok kontakt med både KLP og med Fagforbundet med en gang hun oppdaget konsekvensene av uførereformens samordningsregler. Dermed ble saken undersøkt og belyst, og arbeidstakerorganisasjonen begynte å legge press på departementet for å finne en løsning for dem som ble uheldig berørt.

Ifølge Arbeidsdepartementet gjelder dette 2000 mennesker som ble direkte berørt da uførereformen trådte i kraft. I tillegg kan ytterligere 11.000 få tilsvarende problemer, slik at samlet sett kan 13.000 uførepensjonister som har vært kommunalt og statlig ansatt i stillinger med særaldersgrense bli berørt og tape store pensjonssummer.

Glad for løsning

Fagbevegelsen, og spesielt Fagforbundet og Unio, har jobbet hardt med saken helt siden konsekvensene for uførepensjonister med særaldersgrense ble kjent. De har purret og purret på departementet, og Fagforbundets leder, Mette Nord, er glad for at det nå endelig blir en løsning.

Hun er kritisk til at det har tatt så lang tid å rette opp de utilsiktede konsekvensene, men velger å være positiv når saken nå blir løst, og departementet jobber for at de berørte skal få tilbakebetalt før jul.

– Dette er en fantastisk beskjed å få for dem som har levd på sparebluss i mange måneder. Jeg har allerede fått glade tilbakemeldinger fra folk som dette angår, sier hun.

– Samtidig skulle det bare mangle, legger hun til. Vi snakker om mennesker som har hatt hardt arbeid i mange år, og som gjennom arbeidet har pådratt seg så mye slitasje at de er blitt uføre. Mange av dem har hatt lavlønnsyrker, og fikk sånn sett ikke så mye å rutte med som uførepensjonister. Det ville vært fullstendig urimelig at det var disse menneskene som skulle bære de tyngste byrdene ved uførereformen.

– Nå får de tilbake en forutsigbar økonomisk situasjon, og det er jeg svært glad for. Vi har jobbet hardt mot departementet for å få til dette, sier Mette Nord.

Høyt prioritert

– Vi vil nå sørge for at de kommer ut på samme nivå som tidligere. De skal ikke tape penger, sier arbeidsminister Robert Eriksson til Dagbladet.

Denne saken har høy prioritet fra min side. Derfor har jeg også en klar ambisjon om å rette opp i dette som fort som mulig. Vi gjør alt vi kan for å sørge for at de får tilbakebetalt pengene innen året er omme, sier Eriksson.

Dette vil departementet forandre

Departementet foreslår å gjøre gjeldende de samordningsreglene som gjaldt før 1. januar 2015, og som dermed medfører at samordning ved 60 år/65 år vil skje på samme måte som før uførereformen.

Etterbetalingen for 2 000 personer på i gjennomsnitt 36.000 kroner i pensjon utgjør en helårseffekt på kr 72 millioner kroner.

Departementet legger opp til at dette skal være en midlertidig ordning fram til 1. januar.2025. Det betyr at yngre som har blitt uføre vil bli rammet av nye regler fra og med 2025. Utslagene vil for disse yngre uføre fortsatt være store.

Departementet bryter alle normale høringsfrister i sakens anledning. De innkaller til et høringsmøte 19. november, og ber om tilbakemeldinger innen 27. november. Årsaken er en ambisjon om at pensjonsleverandørene i hovedsak skal få omregnet og etterbetalt dette i år.

Endringen kan også få en positiv effekt for noen etterlattepensjonister. Disse har ikke vært løftet fram som berørt, men samordningsregelverket gjelder på tilsvarende måte for disse og en del vil dermed få en bedre pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy