Regjeringen har bestemt seg: Bedrifter får permittere ansatte i ett år

Statsminister Erna Solberg vil utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker.

Statsminister Erna Solberg vil utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker.

Nanna Aanes Wolden

For å motvirke unødvendige oppsigelser vil regjeringen utvide permitteringsperioden til 52 uker fra 1. november.

2020081314095820200821012449

helge@lomedia.no

Under et døgn etter dialogmøtet med partene i arbeidslivet, tar statsminister Erna Solberg grep. Det LO, opposisjonspartiene og samtlige parter i arbeidslivet har etterlyst, blir en realitet.

– Vi varslet før sommeren at vi ville følge situasjonen i arbeidsmarkedet nøye, og komme tilbake i august med en vurdering av behovet for å utvide permitteringsperioden ytterligere. Selv om vi ser lyspunkter i deler av økonomien, er usikkerheten fortsatt så stor at vi nå velger å utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker fra 1. november, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

– Overmodent

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener tiden var overmoden for en forlengelse av permitteringstiden.

– Vi har lenge uttrykt utålmodighet over at dette signalet ikke er gitt før nå. Usikkerheten det fører til, sprer seg i næringslivet. Det er lange prosesser som skal til hvis man skal gå til prosesser med oppsigelser. Derfor har det vært så viktig for oss at denne vissheten og tryggheten er på plass, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Sommel

Også SV-leder Audun Lysbakken har vært klar på at regjeringen har somlet med å øke permitteringslengden til 52 uker.

– Det gjør at mange har levd i utrygghet i sommer fordi regjeringen har latt være å handle, hevder SV-lederen.

Isaksen: – Vi lytter til partene

Arbeids- og sosialdepartementet påpeker samtidig at det er viktig å sikre at arbeidsgiver løpende vurderer hvor nødvendig det er å holde arbeidstakere permitterte.

Virksomheter i vekst må få tilgang på nødvendig arbeidskraft. I tillegg foreslår regjeringen derfor en arbeidsgiverperiode II på fem dager etter 30 ukers permittering fra 1. januar 2021. Arbeidsgiverperiode II vil gjelde alle som har vært permittert i 30 uker eller mer per 1. januar.

– Arbeidsmarkedet har blitt gradvis bedre siden mai, og antallet permitterte har falt kraftig. Likevel er det flere bransjer som reiseliv og eksportrettet industri som møter stor usikkerhet utover høsten. Derfor lytter vi til partene i arbeidslivet og utvider permitteringsordningen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det legges til grunn at maksimal periode med fritak for lønnsplikt og dagpenger under permittering igjen blir 26 uker for permitteringer som iverksettes etter 30. juni 2021, dersom forholdene ligger til rette for det.

Samtidig som permitteringslengden utvides til 52 uker fra 1. november, går man tilbake til det normale regelverket, der maksimal permitteringsperiode vurderes innenfor en 18 måneders periode.

Endringene har budsjettmessige konsekvenser i 2020. Regjeringen vil derfor legge fram en proposisjon til Stortinget med forslag til budsjettvedtak.

SAKEN UTVIDES

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy