Hadia Tajik synes det er hårreisende at regjeringen ytterligere vil senke formuesskatten.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Kutt i formuesskatten er nok en gang tema når regjeringen denne uken finpusser statsbudsjettet for neste år.
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad lanserte nettopp kutt i formuesskatten i sitt comeback til regjeringen etter pappapermisjonen.
– I en pandemi er det vanlige folks helse og økonomi som skal reddes, ikke yachtene og båtene på Bygdøy. Litt ekstra midlertidig støtte til permitterte med lav lønn satt langt inne hos den borgerlige regjeringen. Men permanente pengegaver til de rike er en selvfølge, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.
Arbeidende kapital
Under behandlingen av revidert budsjett i vår ble altså formuesskatten redusert med 1,3 milliarder kroner, som et krisetiltak.
Nettopp arbeidende kapital er et oppkonstruert begrep, mener Aps finanspolitiske talsperson.
– Det er bare formue. Punktum. Arbeiderpartiet skulle helst sett at de rike bidro mer til fellesskapet når landet står midt oppe i en krise, og vi skulle gjerne sett at den mer rettferdige og sosiale profilen på permitteringsordningen ble forlenget ut året, sier Hadia Tajik.
– Regjeringens bruk av formuesskatt som næringspolitisk virkemiddel er en hån mot norske arbeidsplasser og verdiskaping. Penger i banken er like mye arbeidende som en fondsaksje som skifter hender i nettbanken hos DNB eller Nordnet. Økt rabatt på aksjer fører dermed bare til en ting: økt ulikhet, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse.
Hun mener regjeringens siste justering i formuesskatten er toppen av kransekaka i høyreregjeringens anti-fordelingspolitikk:
– I verste fall sitter vi nå igjen med en formuesskatt som ikke lenger er progressiv. De rikeste betaler litt mindre skatt i forhold til egen inntekt enn de nest rikeste, hevder hun.
Sosial profil
– Regjeringen brøt med enigheten i skatteforliket da de økte rabattene for formue i aksjer for første gang i budsjettet for 2019. Siden har det sklidd ut. Verdsettelsen burde blitt værende på 80 prosent. Økende ulikhet i samfunnet og ingen belegg for at den hemmer næringslivet taler for at rabatten burde reduseres, heller enn økes, mener Hadia Tajik.
Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig på signalene om å fjerne enda mer av formuesskatten.
– Regjeringen kuttet formuesskatten før sommeren og kalte det et krisetiltak, sier han.
Han er også enig med Tajik i at arbeidende kapital er en oppkonstruert definisjon:
– Finansdepartementet har selv definert 90 prosent av all arbeidende kapital som aksjer, ikke driftsmidler i traktor og slike ting. Kutt i formuesskatten er et målrettet skattekutt til rike menn over 50 år. Kuttene har ingen effekt på investeringene og nye arbeidsplasser. Det påvirker bare sparingen, mener Bjørnar Moxnes.
Regjeringen sitter i budsjettforhandlinger onsdag og torsdag. Til NTB sier Kjell Ingolf Ropstad at kutt i formuesskatten er et effektivt tiltak for å sikre lønnsomheten i bedriftene.
– Skal du ha jobber, må bedriftene kunne ansette folk. De trenger lønnsomhet og kan ikke drive uten det, sier Ropstad til NTB.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
SETTER GRENSER: Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
FORNØYD: – Dette er utrolige tall, sier Høyre-leder Erna Solberg om den nye valgmålingen for Dagbladet og Vårt Land. Dette uvanlige bildet ble tatt av NTBs fotograf på et sentralstyremøte i Høyre.
Javad Parsa / NTB
VIKTIG: Størrelsen på trygdeoppgjøret er avgjørende i en tid som er krevende for mange, sier Fagforbund-nestleder Odd-Haldgeir Larsen.
Fagforbundet
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard