JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen mener det er mye å glede seg over for vanlige arbeidsfolk i statsbudsjettet. Her er lista.

Et viktig mål for regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen, er at enda flere skal bli inkludert i arbeidslivet.

Et viktig mål for regjeringen, her ved statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen, er at enda flere skal bli inkludert i arbeidslivet.

Nanna Aanes Wolden

Det viktigste for den enkelte og landet er at flest mulig har en jobb å gå til, mener regjeringens folk.

2019101113000020230821171436

aslak@lomedia.no

I timene etter at regjeringen mandag la fram sitt forslag til neste års statsbudsjett, kom også den sedvanlige kritikken.

Opposisjonen gjøv løs på alt fra ostehøvelkuttene i offentlig sektor til den lave veksten i sykehusene. Ap beskyldte regjeringen for manglende handlekraft på klima, rettferdig fordeling og verdiskaping, mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen etterlyste flere effektive grep for å få flere i arbeid. Vanlige arbeidsfolk og de som står utenfor arbeidslivet, straffes, sa han.

ph

– Budsjettet øker forskjellene mellom fattig og rik og by og land. Jeg etterlyser særlig tiltak for å inkludere og kvalifisere flere til arbeidslivet, sa Gabrielsen i sin oppsummering av budsjettet.

Enda flere skal bli inkludert

FriFagbevegelse tok kontakt med Finansdepartementet for å be om en liste med saker som gagner vanlige folk i neste års statsbudsjett. Det fikk vi.

Skrytelista viser konkret at neste års statsbudsjett inneholder mange tiltak som er til glede for den enkelte, mener statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

ph

– Det viktigste for den enkelte spesielt og for landet generelt er at flest mulig har en jobb å gå til. Arbeidsledigheten ikke har vært lavere på ti år, og mange har kommet i jobb det siste året, men det er fortsatt mange som ikke får sjansen til å jobbe. Et viktig mål for regjeringen er at enda flere skal bli inkludert i arbeidslivet. Det bidrar budsjettforslaget for 2020 til, sier han til FriFagbevegelse.

Saken fortsetter under bildet.

Jørgen Næsje er statssekretær i Finansdepartementet.

Jørgen Næsje er statssekretær i Finansdepartementet.

Rune Kongsro, Finansdepartementet

Saker for vanlige arbeidsfolk

Dette er listen som Finansdepartementet - på oppfordring fra FriFagbevegelse – mener vanlige arbeidsfolk vil nye godt av når neste års statsbudsjett blir en realitet:

Barn

• Økt barnetrygd for barn opp til seks år med 3.600 kroner i året.

• Prøveordning med fritidskort for barn. Et fritidskort skal dekke utgifter til faste, organiserte fritidsaktiviteter for barn fra 6 til fylte18 år.

• Økt engangsstønad ved fødsel – kvinner uten rett til foreldrepermisjon får utbetalt 84.720 kroner skattefritt.

Barnehage, SFO og skole

• Flere barn vil få mulighet til å gå på SFO. Inntektsgradert foreldrebetaling i SFO på 1.–2. trinn fra og med høsten 2020, og 21 millioner kroner til gratis SFO for elever på 5.–7. trinn med særskilte behov.

p

• Flere barn kan få gå gratis eller billigere i barnehage. Regjeringen foreslår å bevilge 10,6 millioner kroner til heltidsplass i barnehage for to- og treåringer i asylmottak, ved siden av å videreføre tiltaket om gratis kjernetid i barnehage for ettåringer i asylmottak. Familier skal ikke betale mer enn seks prosent av samlet skattbar inntekt for en barnehageplass.

• Økt kvalitet og kompetanse i barnehagene gjennom blant annet flere barnehagelærere.

Høyere utdanning

• Videreføring av innsatsen for videreutdanning av lærere og gjennomføring av lærernormen

• Regjeringen bevilger mer slik at det blir enklere å ta etter- og videreutdanning.

• 100 nye fagskoleplasser som er tilpasset det å stå i jobb under studiene.

• Utstyrsstipend for yrkesfagselevene med det dyreste utstyrsbehovet øker.

• Studenter som blir foreldre i overgangen mellom studier og arbeid sikres foreldrestipend.

Arbeidsliv

• Inkluderingsdugnaden styrkes med om lag 50 millioner kroner. Med økt bevilgning til individuell jobbstøtte og funksjonsassistanse i arbeidslivet, styrkes innsatsen for at flere med nedsatt arbeidsevne, psykiske lidelser eller rusproblemer skal få innpass i arbeidslivet.

• Satsingen på 300 flere plasser i varig tilrettelagt arbeid (VTA) videreføres i 2020.

• For å møte utfordringene med arbeidslivskriminalitet, varsling og sikkerhet på norsk sokkel, styrkes budsjettet for 2020 med en samlet arbeidslivspakke på 25 millioner kroner.

• Arbeidsmarkedstiltak som kvalifisering og opplæring, arbeidsmarkedsopplæring, arbeidstrening og lønnstilskudd er viktige tiltak for å få flere arbeidsledige i jobb. Utsatte grupper, som ungdom, langtidsledige og innvandrere fra land utenfor EØS, prioriteres i arbeidsmarkedstiltakene i 2020.

Skatteendringer

• Lavere skattesats for kommunenes eiendomsskatt – makssats reduseres til 5 promille i 2020 og videre 4 til promille i 2021. Målet er at boligeiere skal betale mindre i eiendomsskatt.

• NRK-lisensen kuttes ut. Samtidig senkes bunnfradraget, den delen av inntekten du slipper å betale skatt av. For en familie med to voksne og to barn kommer man omtrent likt ut økonomisk som i dag, men man slipper å forholde seg til lisensen. For de som bor alene, alene med barn, eller er trygdemottakere, halveres summen man betaler. For minstepensjonister blir det gratis.

Klima og miljø

• Økte investeringene i tog, buss, trikk og bane gjør det mer lønnsomt å velge klimavennlige løsninger.

Regjeringen senker bompenger utenfor byene med 1,4 milliarder kroner. Det er bra for arbeidsfolk uten firmabil.

• Biler med lavere utslipp enn gjennomsnittet vil få redusert avgift

Helse og politi

• Investeringstilskudd som tilsvarer første års utbetaling til om lag 2.000 heldøgns omsorgsplasser.

• Regjeringen når målet om to politistillinger per 1.000 innbygger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy