JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen skjerper beredskapskravene: Må klare oss selv i sju dager

GJØR DET LETTERE: – Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Her fra en annen pressekonferanse.

GJØR DET LETTERE: – Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). Her fra en annen pressekonferanse.

Leif Martin Kirknes

Nå bør folk klare deg selv i en hel uke i tilfelle krise, er rådet fra myndighetene. Det er mer enn dobbelt så lenge som tidligere anbefalt.

2024052909320220240529104713

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i én uke ved kriser. Det er fordi kommuner, nødetater og frivillige organisasjoner må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp.

Hensikten med rådene er å hjelpe folk til å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise: varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.

DSB har samlet alle rådene på nettsiden sikkerhverdag.no.

Konto og kontanter

Blant myndighetenes anbefalinger er mat med lang holdbarhet, vann, radio og førstehjelpsutstyr.

– Hvis flere klarer seg i lengre tid, så gjør det at håndteringen av en eventuell krise vil gå mye lettere, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Nettavisen.

Et annet råd er å ha konto i flere banker.

– Det kan oppstå en situasjon hvor én bank blir rammet av et cyberangrep, slik at man ikke får ut pengene sine. Da kan det være god beredskap å ha penger på konto i flere banker. Av samme grunn er det lurt å ha tilgang på kontanter.

Forverret sikkerhet

De største endringene sammenlignet med egenberedskapsrådene som ble utgitt i 2018, er at varigheten på egenberedskapen øker fra minst tre dager til en uke. I tillegg er det mer detaljerte råd om kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser, og felles egenberedskap og psykisk helse i kriser.

Bakgrunnen for rådene er en varig forverret sikkerhetspolitisk situasjon i vår del av verden.

– I tillegg til den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, ser vi at klimaendringene fører til stadig mer ekstremvær som rammer oss i Norge.

I forbindelse med Egenberedskapsuken 2024 vil DSB distribuere en brosjyre som samler de oppdaterte rådene til alle husstander i Norge.

(©NTB)

andre.lorentsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy