JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskade:

Regjeringen vil ha særregler for politiet, mens LO vil at alle skal omfattes av ny bestemmelse

LO vil ha en generell yrkesskadedekning for ansatte som blir skadet under øvelser og trening, for eksempel brannpersonell og helseansatte.

LO vil ha en generell yrkesskadedekning for ansatte som blir skadet under øvelser og trening, for eksempel brannpersonell og helseansatte.

Christian Mørdre

Skader under pålagt trening godkjennes sjelden som yrkesskade. Nå åpner regjeringen for at politiet får godkjent skader under trening, men ikke brannfolk og helseansatte.

2020100109384620201001093843

per.flakstad@fagbladet.no

Justis- og beredskapsdepartementet har foreslått en ny bestemmelse i politiloven som gir politiansatte rett til erstatning for skader som skyldes pålagt trening.

LO er enig i dette, men mener at også andre yrkesgrupper, som for eksempel brannpersonell og helseansatte bør få samme rettigheter.

Ifølge departementet er treningen nødvendig for å sikre kvalitet i tjenesten og mener politiansatte må få godkjent yrkesskade under trening for at de ikke skal vegre seg mot realistisk trening.

Koronaviruset er en yrkessykdom – nå har 15 arbeidstakere søkt om erstatning

Så langt så vel, mener LO i sitt høringssvar.

Men i stedet for at én yrkesgruppe særbehandles, ønsker LO at det innføres en generell yrkesskadedekning for ansatte som blir skadet under pålagte øvelser og trening.

Gjelder mange yrkesgrupper

Mange yrkesgrupper er pålagt øvelser og trening. De samme hensynene som departementet legger til grunn for å åpne for å godkjenne yrkesskader for politiansatte finnes også blant brannpersonell, ambulansepersonell og andre helseansatte, forsvarspersonell og ansatte i kriminalomsorgen.

LO mener derfor at det er urimelig at bare politiansatte skal få godkjent yrkesskade under trening og ikke ansatte i andre yrker.

– Forslaget forsterker kjønnsforskjellene

«Disse og andre yrkeskategorier har samme behov for øvelser og trening for å håndtere kritiske situasjoner ved utøvelse av viktige samfunnsoppgaver.

Forslaget sementerer at store kvinnegrupper ekskluderes fra yrkesskadedekning.», skriver LO i høringssvaret sitt.

Ifølge LO vil forslaget fra departementet forsterke kjønnsforskjellene mellom kvinner og menn siden et stort flertall av politiansatte er menn. En generell yrkesskadedekning vil ivareta likestillingsperspektivet siden ansatte i for eksempel den kvinnedominerte helsesektoren også vil være dekket, mener LO.

Øvelser er en del av arbeidet

Grunnen til at skader under øvelser og trening sjelden blir godkjent som yrkesskade er at det vurderes som en del av de ansattes ordinære arbeid.

Kravet for at en skade skal godkjennes som yrkesskade er som hovedregel at den skal være resultat av en ekstraordinær hendelse eller uhell.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy