Regjeringen vil statliggjøre skatten

NYTT FORSØK: Finansminister Siv Jensen prøver igjen å få skatteinkrevingen over på statlige hender.

NYTT FORSØK: Finansminister Siv Jensen prøver igjen å få skatteinkrevingen over på statlige hender.

Ole Palmstrøm

Kun måneder etter at Stortinget sa nei til statliggjøring av skatten, tar finansminister Siv Jensen omkamp gjennom statsbudsjettet. Men forslaget er endret på ett viktig punkt.

2015100713142520151007140649

vegard.velle@fagbladet.no

Ifølge statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å overføre skatteinnkrevingsoppgavene fra kommunene til staten den 1. juni 2016. Men regjeringen må fremdeles ha støtte fra minst ett av mellompartiene for å få det vedtatt.

– Det var bare noen måneder siden Stortinget avviste forslaget om statliggjøring av skatten. Derfor kommer dette litt overraskende, sier Trond Finstad, nestleder i Fagforbundets seksjon kontor og administrasjon.

MER OM STATSBUDSJETTET:

Digital-milliard til staten

– Budsjett for de rike

7,3 milliarder mer til kommunene

Kutter én av tre ansatte

Regjeringens forslag ser identisk ut som forslaget fra noen måneder siden. Finansminister Siv Jensen ønsker å kutte 526 av cirka 1500 årsverk innen skatteinnkrevingen. Antallet skattekontorer skal reduseres fra dagens 275 til 33.

– Regjeringen foreslår å styrke skatteetaten ved å slakte hver tredje ansatt. Jeg er redd dette vil svekke skatteinnkrevingen. Suksessen bak den norske skatteinnkrevingen bunner i den tette kontakten med innbyggerne, gjennom lokal tilstedeværelse. Derfor har vi dagens gode resultater, sier Finstad.

En nyhet i nytt forslag

Men det er en viktig forskjell i forslaget til statliggjøring denne gangen i forhold til sist. Denne gangen får skatteinnkreverne større vern i forhold til jobbene sine. Finansdepartementet kaller nå flyttingen av de ansattes jobb fra kommune til stat for en virksomhetsoverdragelse.

– En virksomhetsoverdragelse styrker de ansattes vern. Folk mister ikke jobbene sine over natta, sier Trond Finstad.

Uforståelig forslag

Også KS stiller er kritiske til forslaget om statliggjøring.

– Det er uforståelig at regjeringen enda en gang foreslår å flytte skatteinnkrevingen fra kommunene over til staten, bare vel tre måneder etter at Stortinget sist avviste det, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

– Dette har preg av ren prestisje fra finansdepartementets side. Regjeringen må åpenbart mene at den i løpet av sommeren har gjort de nødvendige utredninger som et enstemmig storting etterlyste for kort tid siden, inkludert oppgavefordelingen mellom stat og kommuner. Jeg er meget overrasket hvis stortingsflertallet mener det samme, sier Helgesen.

Regjeringen foreslår å styrke skatteetaten ved å slakte hver tredje ansatt

Trond Finstad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy