JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens plan for å få tusenvis ut i jobb. Dette vet vi så langt

Arbeidsminister Tonje Brenna vil hjelpe flere i jobb med mer lønnstilskudd og nytt ungdomsprogram i Nav. (Arkivfoto)

Arbeidsminister Tonje Brenna vil hjelpe flere i jobb med mer lønnstilskudd og nytt ungdomsprogram i Nav. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Fredag presenterer arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) regjeringens plan for arbeidslivet.

2024090608533120240906093235

yngvil@lomedia.no

kai.hovden@lomedia.no

På fredag legger arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna fram sin plan for hvordan flere unge skal klare å finne en plass i arbeidslivet.

«En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd», heter stortingsmeldingen.

Nå er det sånn at 685.000 personer mellom 20 og 66 år verken er i jobb eller utdanning. Av disse er 111.000 mennesker i alderen 20–29 år, ifølge Navs statistikk.

Mange av dem har lyst til å jobbe. Og mange av dem trenger mer hjelp for å få det til.

Hvordan skal myndighetene satse for å løse dette?

Dette vet vi så langt

Disse tiltakene har Arbeiderpartiet og Tonje Brenna allerede lekket til mediene.

Mer bruk av Nav-ordningen varig lønnstilskudd: Som et alternativ til uføretrygd.

Mer inkludering i kommuner og staten: Kommune-Norge og staten må bli flinkere til å inkludere folk som står utenfor arbeidslivet. Derfor vil regjeringen åpne opp for at kommunene kan benytte lønnstilskudd, både midlertidig og varig.

Et helt nytt Nav-opplegg for unge: Det er et såkalt arbeidsprogram, hvor unge som risikerer å havne på uføretrygd, får inntektssikring og mulighet for jobb, meldte VG i sommer.

Lønnstilskudd til unge: Unge skal få en helt vanlig jobb med vanlig lønn, gjennom utvidet bruk av Nav-tiltaket «lønnstilskudd». Det betyr at staten og arbeidsgiverne betaler hver sin del av lønna. Regjeringen foreslår nå et forsøk med at lønnstilskudd for utsatte unge kan gis inntil fire år av gangen, meldte TV2 nylig.

Nav skal følge opp unge med uføretrygd: Nav skal med jevne mellomrom oppsøke unge som allerede har fått innvilget uføretrygd, for å undersøke om de har mulighet til å jobbe litt, meldte VG.

Oppfølging etter arbeidsforberedende trening: Folk som har gått på Nav-tiltaket arbeidsforberedende trening og får seg vanlig jobb etterpå, skal få fortsatt oppfølging, skriver Magasinet Styrke.

Mulighet til å ta fagbrev på arbeidsforberedende trening: Folk som deltar i arbeidsforberedende trening, skal kunne ta fagbrev mens de er med på dette tiltaket, skriver Magasinet Styrke.

Nav-kontorene skal gjøre mer selv: Mye av oppfølgingsarbeidet blir i dag gjort av tiltaksbedrifter på kontrakt med Nav. Nå skal Nav i større grad følge opp folk selv, skriver Klassekampen torsdag.

Les også: Dette Nav-tiltaket får flere uføre inn i jobb

Taus om statsbudsjettet

Brenna vil ikke røpe hvor mye regjeringen satser i kroner og øre på tiltakene. Det får vi vite når de legger fram statsbudsjettet om noen uker.

– Jeg kjemper på for at flere skal inkluderes i arbeidslivet og opplever stort engasjement for dette i regjeringen, sier hun til FriFagbevegelse.

Brenna understreker at hun vil ha mer bruk av arbeidsmarkedstiltak i perioder med lav arbeidsledighet, som nå. Da er det større kamp om arbeidstakerne.

– Da kan vi få inn flere av dem som nå står lengst unna arbeidslivet, sier hun.

Lønnstilskudd i kommunene

Offentlig sektor gjør ikke nok for å få inn folk som står utenfor arbeidslivet, fastholder arbeids- og inkluderingsministeren. Derfor vil regjeringen åpne opp for at kommunene kan benytte lønnstilskudd, både midlertidig og varig, sier hun.

– Det vil styrke mulighetene for folk som står utenfor arbeidslivet til å jobbe i kommunene, fastholder arbeidsministeren. Hun forteller at utvalgte kommuner skal delta i forsøk for å se hvordan de kan bli bedre på det.

– Vi vet at kommunene strever med å få tak i arbeidskraft innen flere felt, spesielt helse og omsorg, sier arbeids- og inkluderingsministeren.

100 prosent lønnstaker?

Om lønnstilskudd for utsatte unge sier Brenna:

– Man starter i jobben på et høyt lønnstilskudd fra Nav. Så overtar arbeidsgiveren gradvis ansvaret og målet er at man er 100 prosent lønnsmottaker innen fire år, forklarer hun.

– Du venner deg til å jobbe. Det er et veldig godt alternativ til uføretrygd, og få bruke kreftene i jobben, og oppleve mestring og glede, sier Tonje Brenna.

Tiltakene for unge er en utvidelse av «ungdomsgarantien» som regjeringa innførte i fjor sommer.

Dette er «ungdomsgarantien»

• For ungdom mellom 16 og 30 år som trenger hjelp til å få foten inn i arbeidslivet.

• For eksempel gjelder det ungdom med helseutfordringer som går på arbeidsavklaringspenger.

• Ungdomsgarantien skal gi oppfølging tilpasset den enkelte.

• Hver ungdom skal få en fast kontaktperson i Nav og regelmessig oppfølging.

• Kontaktpersonen i Nav skal koordinere innsatsen mellom Nav, helsetjenestene og utdanningssektoren.

• Kontaktpersonen i Nav skal også gi ungdommen hjelp med økonomiske, sosiale og arbeidsrelaterte saker. 

• Garantien gjelder fra innen åtte uker etter den unge er registrert hos Nav, og så lenge den unge trenger det inntil fylte 30 år.

• Viktig: Garantien omfatter også unge mellom 16 og 30 år som allerede er registrert i Nav – ikke bare nye registrerte. Nav skal på nytt vurdere alle unge sitt behov for hjelp.

Kilde: FriFagbevegelse

Kritikk fra Riksrevisjonen

Arbeidsminister Tonje Brenna skal legge fram planen sin bare en uke etter at Riksrevisjonen rettet skarp kritikk mot myndighetenes innsats for unge som står utenfor arbeidslivet.

Blant annet er dialogen mellom de unge og Nav mangelfull når det gjelder planer for å få de unge i arbeid eller utdanning, fastslo Riksrevisjonen.

Tilbudet er heller ikke godt nok tilpasset unge med sammensatte utfordringer. For eksempel får ikke unge med psykiske lidelser god nok oppfølging av verken Nav eller helsevesenet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy