JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmange har søkt seg til etter- og videreutdanning i Fagforbundet.

REKORDSØKING: Studiet Organisasjon og ledelse i regi av Fagforbundet har aldri hatt så mange søkere, dobbelt så mange som i fjor.

REKORDSØKING: Studiet Organisasjon og ledelse i regi av Fagforbundet har aldri hatt så mange søkere, dobbelt så mange som i fjor.

Colourbox.com

På et år har det blitt dobbelt så mange søkere til Fagforbundets studie i organisasjon og ledelse.

2020073016592020200731132213

guro.gn@hotmail.com

– Vi trodde etterspørselen ville dale, men det har vært helt motsatt. Det er jeg veldig glad for, sier Trond Finstad, leder i Yrkesseksjon kontor og administrasjon.

Fagforbundet har, i samarbeid med Høgskolen i Innlandet, tilbudt etter- og videreutdanning til medlemmer siden 2009. Aldri har så mange søkt seg til studiet som i år.

Nesten dobling

Med rekordmange søkere, har dette studiet nå nest flest søkere på hele Høgskolen. Derfor valgte Fagforbundet i år å utvide opptaket.

– I fjor hadde vi 300 søkere til Organisasjon og ledelse. Det var en veldig økning i antall søkere da. I år er det nesten doblet igjen, med hele 568 søkere, sier Christina Kårstad, konstituert fagleder Yrkesseksjon kontor og administrasjon.

GLAD FOR ØKNING: Trond Finstad er glad for at så mange vil benytte seg av studietilbudet Fagforbundet tilbyr i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Han har selv tatt flere studier ved siden av jobben de siste årene.

GLAD FOR ØKNING: Trond Finstad er glad for at så mange vil benytte seg av studietilbudet Fagforbundet tilbyr i samarbeid med Høgskolen i Innlandet. Han har selv tatt flere studier ved siden av jobben de siste årene.

Fagforbundet

Fungerer som døråpner

Fagforbundet har tilbudt ulike emner som har bidratt til at flere har kunne fullføre en bachelorgrad. På grunn søkerantallet til emnegruppen organsisasjon og ledelse, tilbys i år to ekstra kull.

– Fordi man kan søke opptak på bakgrunn av realkompetanse fungerer dette som en døråpner til høyere utdanning for de som ikke har så mye utdanning fra før – slik tilfellet er for mange av våre medlemmer, sier Kårstad.

– Av erfaring, forteller Kårstad, vet vi at det er det mange kvinner med lite eller ingen utdanning som søker seg til studiet.

– Som ramlende fra en sky

Yvonne Cathrine Nilsen (52) er en av dem som har benyttet seg av tilbudet. Fra å være hjelpepleier i Horten kommune, har hun nå på seks år tatt en bachelor med fordypning i offentlig økonomi og ledelse.

Før jul fullførte hun med glans og fikk A på bacheloroppgaven om velferdsteknologi i kommunene med spesielt fokus på Horten kommune.

– Det kom som ramlende fra en sky. Jeg anbefaler virkelig flere å benytte seg av tilbudet. For meg har dette bare vært positivt, og jeg har nå en mye større forståelse for og kompetanse på jobben min, forteller hun.

UTEKSAMINERT: På seks år har Yvonne Cathrine Nilsen tatt en bachelor ved siden av full jobb, og er veldig fornøyd med gjennomføringen og hva det har gitt av ny kompetanse. Foto: Privat

UTEKSAMINERT: På seks år har Yvonne Cathrine Nilsen tatt en bachelor ved siden av full jobb, og er veldig fornøyd med gjennomføringen og hva det har gitt av ny kompetanse. Foto: Privat

privat

Brukte feriedager

De tre siste årene brukte hun feriedagene sine på de obligatoriske samlingene på studiet. Det angrer hun ikke på, men synes det er rart at det ikke har gitt henne noe uttelling økonomisk eller for stillingen hennes.

– Fordi jeg tok utdanningen frivillig, vil ikke kommunen gi meg noe uttelling. Jeg har jo tilført arbeidsplassen mye mer kompetanse, så jeg synes det er veldig spesielt, sier hun.

Nå ser hun etter ny jobb i en annen kommune for å få den uttellingen for innstasen hun har lagt ned i studiene. Drømmen er å jobbe med utvikling og digitalisering.

I Horten kommune erdet ingen som kan kommentere nærmere hvorfor Nilsen ikke får uttelling. Det kan først skje etter ferien, får Fagbladet opplyst.

På generelt grunnlag opplyser kommunen at ansatte som tar utdanning som er nødvendig for stillingen, får uttelling for det. Dette er i henhold til vedtatte lønnspolitiske retningslinjer.

Viktigere med utdanning nå enn før

Leder i Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Trond Finstad, har ansvaret for samarbeidet med Høgskolen i Innlandet.

Han synes det er synd Yvonne ikke har fått noen uttelling i Horten kommune, men påpeker at det er noe som avklares lokalt, og ikke i forbundet. Han viser også til at tariffavtalen i KS legger opp til at det kan gjøres særskilte forhandlinger når arbeidstaker har fullført en slik kompetanseheving.

– Det er selvfølgelig mer motiverende for ansatte å ta etter- og videreutdanning hvis det gir uttelling i form av økt lønn eller en ny stilling. Men jeg tenker uansett at Yvonne står bedre rustet i arbeidslivet nå, sier han.

Han har selv benyttet seg av tilbudet, og har i løpet av de siste årene tatt flere fag ved siden av jobben i Fagforbundet.

– Jeg begynte å jobbe rett etter videregående, det var jo vanlig før. Nå er det ikke sånn lenger, og for å være godt rusta og stå sterkt i arbeidslivet, er utdanning det beste man kan ta, sier han.

– Umettelig tilbud

Selv får han mye utbytte av å følge undervisningen og er god på skippertak før innleveringer og eksamener, og fått gode resultater.

Allikevel er han klar på at man må være motivert og tenke seg nøye om før man begynner på en utdanning ved siden av full jobb og familieliv.

– Det er klart at jeg var spent på hvordan det skulle gå, spesielt etter at jeg ble leder, men det har gått overraskende bra! Jeg føler jeg stiller mye sterkere i jobben min nå, sier han.

Utdanningstilbudet Fagforbundet tilbyr er gratis, og er ment å tas som deltidsstudie samtidig som man er i 100 prosent jobb. Derfor er det lagt opp til at det skal være relevant for hver enkelts arbeidsoppgaver, og oppgaver og innleveringer skal være skreddersydd for hver student.

Alle medlemmer kan søke

Alle medlemmer i Fagforbundet kan søke seg til studiet. Opptakskravet er generell studiekompetanse eller godkjent realkompetanse.

Studiet består per nå av fire emner: verdibasert ledelse, strategisk ledelse, etikk og samfunnsansvar og Human Resources – hver på 7,5 studiepoeng. Studiet gjennomføres nå heldigitalt på grunn av usikkerhet rundt koronapandemien.

– Jeg skulle ønske vi hadde penger til å tilby utdanningen til mange flere, for jeg tror det er et umettelig tilbud, avslutter Finstad.

Jeg har en mye større forståelse for jobben min nå.

Yvonne Cathrine Nilsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy