JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona-råd:

Ren rutine: Slik stopper de proffe renholderne korona-smitten

Colourbox.com

– Galt utført renhold kan spre smitte framfor å stoppe den. La fagfolk gjøre jobben.

2020030614200020200310105707

ola.tommeras@fagbladet.no

Det sier Ann-Elisabet Sandvold i styret i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet. Hun har lang bakgrunn som renholder og kursleder, og påpeker hvor viktig det er at renholdet overlates til renholderne når institusjoner i primærhelsetjenesten har smittefare.

{f1}

Tror de kan

– Mange mener de kan renhold. Det er en frustrerende holdning. Renhold er et fag som må gjøres riktig for å stoppe smitte. Renhold i et rom med mulig smitte, må gjøres nøye og i riktig rekkefølge. Gjøres det i feil rekkefølge, så kan det virke mot sin hensikt og spre smitte framfor å stoppe den, sier Sandvold.

Sandvold forteller at faglærte renholdere har gode rutiner for å stoppe smitte i et rom.

– Renholderen tar systematisk alle flater som er berørt i et rom eller en avdeling, bruker smittevernsklær og kaster engangsutstyr på riktig måte.

{f2}

Må få informasjon

– Rutiner finnes. Vi trenger ikke noe nytt i forbindelse med korona-utbrudd, men renholdere må ha nødvendig informasjon fra leger og sykepleiere. De må få beskjed om smittefare, om det er dråpesmitte eller via luftveier, men trenger ikke vite hva pasienten er smittet med. Rutinen er den samme.

Vanlige prosedyrer

Seksjonsleder for renhold ved St. Olavs hospital i Trondheim, Mette Sætervold, forteller at informasjonen er god på sykehuset.

– Arbeidsdagen for renholderne ved St. Olavs hospital går som normalt. Vi følger våre vanlige prosedyrer, som også omfatter hva vi skal gjøre ved påvist korona-smitte, skriver hun i en e-post.

Må få beskjed

Ifølge Sandvold kan det være forskjell på informasjonsflyt til renholdere fra sted til sted.

– Det er ikke alltid at personell i primærhelsetjenesten tenker på at renholderne må inn, eller de tror det kan vente. Men det må sies ifra med en gang, og det skal være renholderne som gjør jobben.

– Hva med sykehjem. De kan ikke stenge en avdeling ved eventuelt utbrudd?

– Det kan gi renholderne hektiske dager, men rutinene er den samme. Fagforbundet jobber for øvrig med en standard for renhold i pasientnære omgivelser.

Fra Folkehelseinstituttet kommer følgende renholdsinstruksjoner:

• Brukt engangsbeskyttelsesutstyr kastes i lukket pose som restavfall.

• Kontaktpunkter og overflater som pasienten har berørt, som stoler, dørklinker, toalett osv., desinfiseres i henhold til vanlige rutiner.

• Øvrig renhold utføres som vanlig.

• Ved synlig søl av organisk materiale, fjernes sølet med absorberende materiale (cellestoff), etterfulgt av flekkdesinfeksjon av området.

• Viruset er følsomt for høye temperaturer og desinfeksjonsmidler som Virkon, Perasafe og alkohol. Husholdningsklor kan også benyttes i konsentrasjonen minimum 1000 ppm.

Dette er koronavirus

• En gruppe med virus som kalles korona på grunn av sitt kronelignende utseende.

• Det nyeste koronaviruset har fått navnet SARS-cov-2. Det var ukjent før januar 2020, men har genetiske fellestrekk med SARS-viruset som ble kjent i 2002.

• Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte og fysisk kontakt.

• Viruset gir kraftig forkjølelse som i enkelte tilfeller blir svært alvorlig. På verdensbasis er 3.400 døde.

• Per 5. mars er det fastslått at mer enn 100.000 er smittet på verdensbasis, og 106 tilfeller i Norge.

Dette bør du gjøre

• Unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Bruk helst papirtørkle og kast det etterpå.

• Vask hendene ofte, ssyke som friske. God håndhygiene er viktig for å unngå videre spredning.

• Hvis du tror du er smittet, ring fastlegen eller legevakten.

• Det finnes ikke vaksine.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy