JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksotisk hobby

Renholder Anne Lises kjæledyr er ikke som alle andre kjæledyr

Ole Martin Wold

Har du god hørsel kan du høre den lave, skrikende lyden fra terrariet. Her bor Helan og Halvan med sine tre barn.

2020062313395820200623134024

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Anne Lise Sivertsen har alltid hatt en interesse for snegler. Helt siden hun som barn tilbrakte somrene på sommerhuset ved kysten på Frøya. Her lå hun dag etter dag i fjæra og så på sneglene på bunnen av havet.

Sjøsnegler er vanskelig å ha hjemme i en leilighet. Brunsnegler er uaktuelt, for sneglene til Anne Lise må ha skall på.

– Drømmen om snegler har fulgt meg hele livet. Ringen ble sluttet da jeg fikk meg to afrikanske kjempesnegler i voksen alder, sier hun til Fagbladet.

I denne bildekarusellen kan du treffe både sneglene og pinnedyrene:

Anne Lise er ikke alene. Rundt 700 i Norge deler samme interesse for dette dyret som bærer hus, forsvarsverk og alle sine organer i et skall på ryggen.

Sneglene har hun kalt Helan og Halvan, og Anne Lise forteller om de to med hver sin personlighet. Helan er litt mer frampå enn Halvan og «snakker» mer, med en knirkende skriking som hennes trente ører hører godt.

Læringskurven var bratt. Riktig temperatur, fuktighet, kokosunderlag og mosebunn og egen sneglegrøt var noe av det Anne Lise måtte sette seg inn i. I tillegg er snegler tve­kjønnet og kan befrukte seg selv.

For to år siden fikk Helan og Halvan 28 barn og Anne Lise beholdt tre selv: Helan junior, Halvan junior og Tøfflus Knerten. Flere vil hun ikke ha.

– Det er litt fælt å måtte knuse egg og ta livet av snegler. Siden jeg ikke vil avle mer på dem, er dette en side av hobbyen.

Etterhvert som vennene til Anne Lise har blitt kjent med husdyrene, synes ikke de at det er ekle dyr lenger.

– Det var mye æsj i starten, men de er ikke slimete, men tørre å ta på og overhodet ikke ekle.

Når det er tid for tre ukers sommerferie, fraktes sneglene på mosesengen til et dyre­pensjonat, sammen med heftet om kosthold og temperatur slik at ingenting skal gå galt. På pensjonatet har de fisker som må ha samme temperatur som hennes snegler, så det går bra.

Hjemme prater hun med dem og stuller og steller rundt bordet på stua hvor terrariet troner. Av og til tar hun dem ut og setter dem på yogamatta på et fuktig håndkle.

– De er kjempekoselige og det er masse selskap i dem.

Anne Lise Sivertsen

ALDER: 51 år

STILLING: Renholder Trondheim kommune

FAMILIE: Singel

BOSTED: Trondheim

HOBBY: Afrikanske kjempesnegler
og pinnedyr

De er kjempekoselige og det er masse selskap i dem.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy