RETTSFORLIK: Renholder Grethe Beck får fortsette i jobben hos ISS etter å ha gått til sak mot arbeidsgiveren.
Tri Nguyen Dinh
merete.holtan@lomedia.no
Høsten 2020 skrev bladet Arbeidsmanden om Grethe Beck som etter 35 år som renholder ble sagt opp fra jobben. Beck har diagnosene Tourettes syndrom og ADHD og har derfor særskilte behov for tilrettelegging:
Hun trenger rolige omgivelser, forutsigbare rammer og håndterbar reisevei for ikke å slite seg ut i jobben.
Bakgrunn: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én
Fikk ny arbeidsgiver
Disse behovene var ivaretatt da hun i tre år jobbet i Forsvarets bygninger på Kolsås leir i Bærum, den gangen som ansatt i ABO Renhold. Men i mai 2016 overtok ISS kontrakten på Kolsås leir.
Beck var sykmeldt i tida rundt virksomhetsoverdragelsen, og da hun kom tilbake på jobb var det ikke noe arbeid å gå til. Hun ble etter hvert tilbudt arbeidsoppgaver som ikke oppfylte hennes særskilte behov, og i oktober 2019 ble hun sagt opp.
Vant i tingretten
Renholderen gikk til sak mot arbeidsgiveren, og i oktober 2020 falt dommen i Oslo tingrett. Retten mente at ISS ikke hadde oppfylt den såkalte tilretteleggingsplikten i arbeidsmiljøloven, som slår fast at arbeidsgiver skal strekke seg i det lengste for at en ansatt som får redusert arbeidsevne på grunn helsa skal få fortsette i jobben.
Becks oppsigelse ble kjent ugyldig, men ISS anket, og i slutten av august kom saken opp for Borgarting lagmannsrett. Der inngikk partene et forlik.
Likestilling og diskriminering i arbeidslivet: «Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk
Halv stilling, muligheter for hel
Forliket slår fast at Beck får ansettelsen sin videreført i 50 prosents stilling med arbeidssted i Drammen, tilrettelagt hennes behov. Fra 1. januar 2022 tilbys hun 100 prosents stilling dersom hun er i stand til å fylle den. Hun må da regne med å ta arbeid andre steder i regionen. Hvis hun ikke klarer full jobb, settes hun ned igjen til halv stilling fra februar 2022.
Det presiseres at tilbud om nye arbeidssteder skal gis i henhold til arbeidsevnevurdering.
Får ikke snakke
Renholderen gis en oppreisning på 75.000 kroner fra ISS. Det forutsettes videre at «partene anser seg for ferdige med saken, og ikke omtaler saken, og heller ikke hverandre i negative ordelag». Det betyr at verken Grethe Beck eller ISS kommenterer forliket.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen