Renholdere får en million i etterbetalt lønn

FORNØYD: Tore Nygaard er glad for at Porsgrunn kommune tok Fagforbundets henvendelse alvorlig og at renholdere i kommunen nå får ca. en million i etterbetalt lønn.

FORNØYD: Tore Nygaard er glad for at Porsgrunn kommune tok Fagforbundets henvendelse alvorlig og at renholdere i kommunen nå får ca. en million i etterbetalt lønn.

Kari-Sofie Jenssen

Minst sju renholdere i Porsgrunn har i flere år fått mindre lønn enn de hadde krav på. Nå får de rundt en million i etterbetaling.

2016100509450620161005105742

per.flakstad@fagbladet.no

Etter at Fagforbundet tok opp saken, er det avdekket at minst sju renholdere har fått får lite betalt. Men dette kan gjelde flere siden kommunen ikke er ferdig med å kartlegge omfanget.

Fem av renholderne har ifølge Fagforbundet fått 861.000 kroner i etterbetalt. Minst en av dem hadde rundt 200.000 kroner til gode.

Slik får du det gullende rent

Arbeidet i flere bygg

– Jeg er svært glad for at Porsgrunn kommune har tatt saken på alvor, sier leder i Fagforbundet Porsgrunn, Tore Nygaard, til forbundets nettside.

Til Porsgrunns Dagblad sier han at han ikke tror kommunen bevisst har gitt renholderne for lav lønn, men at det i iveren etter å drive kostnadseffektivt har blitt gjort feil fra virksomhetsledelsen.

Feilen ligger i at renholderne ikke har fått betaling for å arbeide i flere bygg på ulike steder i kommunen. Det gir lange arbeidsdager med tvungne pauser underveis. Dermed slår hovedavtalens bestemmelser om «delt dagsverk» inn:

Der heter det at «dersom delt dagsverk er nødvendig, utbetales en timelønn pr. arbeidsdag.» Videre heter det at «dersom arbeidstakeren må møte fram flere enn 2 ganger hver arbeidsdag, er godtgjørelsen ytterligere halvannen timelønn pr. arbeidsdag.»

Noen av renholderne i denne saken har hatt to arbeidssteder pr. dag, andre har jobbet tre ulike steder, og de har ikke fått den betalingen som de skulle hatt i henhold til avtalen.

Årets renholder 2015: - En ildsjel for faget (med video)

Tre år tilbake

Hvor mange år dette har pågått er uklart, men kommunen og Fagforbundet er enige om å gå tre år tilbake for å beregne hvor mye etterbetalt hver renholder skal ha. Dette er også grunnlaget for den kartleggingen som kommunen gjennomfører.

– Her må kommunen ta kritikk. Det startet med at vi fikk bekymringsmeldinger fra Fagforbundet, og vi har valgt å foreta en gjennomgang av lønns-, personal og ansettelsesforhold i renholdsvirksomheten, sier den forholdsvis nytilsatte kommunalsjefen, Øistein Brinck til Porsgrunns Dagblad.

I tillegg til at minst sju renholdere får solid etterbetalt, er det også avdekket av tre deltidsansatte hadde krav på fast stilling, og det har de nå fått.

Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

– Ikke politisk press

Så langt ser det ut til at etterbetalingen vil gi kommunen en merutgift på ca. én million kroner. Tore Nygaard håper ikke saken vil føre til økt politisk press for å konkurranseutsette renholdet.

– Det vil være helt uhørt å bruke en slik sak politisk til å svekke renholdernes arbeidsvilkår, sier han til Porsgrunns Dagblad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy