FIKK HJELP: Mikrigul Yukup er veldig glad for at hun fikk hjelp av Fagforbundet til å få riktig lønn. Hun forteller at hennes yngste sønn kan glede seg til å få lego til jul. Her med hovedtillitsvalgt Kenneth Rasmussen.
Dag Bjørndal, BA
guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no
– I år skal de to sønnene mine få forsikring til jul. Også noe fint de ønsker seg, selvfølgelig. Dette er tidenes julepresang, sier Mikrigul til Fagbladet.
Etter å ha fått hjelp av Fagforbundet til å beregne lønnen sin fikk hun 30.000 kroner etterbetalt og 104.000 kroner mer i årslønn. Det var Bergensavisen som omtalte saken først.
Feilberegning
Mikrigul har jobbet i Etat for bygg og eiendom i Bergen siden mai i fjor, og vært organisert nesten like lenge. Før det har hun jobbet som renholder i private firmaer. Hun var usikker på om lønnen hun fikk var riktig.
Hovedtillitsvalgt i etaten, Kenneth Rasmussen, gikk ifølge Bergensavisen gjennom alle dokumenter og fikk tilgang til ansiennitetsberegningen hennes. Der fant han feil.
– Hun hadde vært hjemmeværende i omsorgspleie for ektemannen sin, noe hun kunne dokumentere. Det er arbeid man som ansatt uten utdannelse kan få opptil seks års ansiennitet for, sier Rasmussen til Fagbladet.
Det viste seg at arbeidsgiveren hennes regnet ansienniteten hennes fra 2012, da den skulle vært regnet fra 2008.
Fagforbundet ryddet opp
Rasmussen forteller at arbeidsgiver sa de hadde spurt henne om dokumentasjon, noe hun selv mener hun ikke ble spurt om. Dette resulterte i etterbetaling og økt årsinntekt for henne.
– Vi jobbet med saken i flere måneder og er veldig glad for å ha fått ryddet opp i denne feilen. Heldigvis kom også arbeidsgiver fram til at vi har regnet riktig ansiennitet i denne saken, sier Rasmussen.
Til BA forteller Mikrigul at om hun ikke hadde meldt seg inn i Fagforbundet, hadde hun fortsatt gått på den gamle lønnen. Med andre ord kunne hun ha tapt flere hundre tusen kroner.
– Hun måtte ha jobbet i ti år til for å få det samme tillegget dersom foreningen ikke hadde ryddet opp. Det viser hvor viktig det er å organisere seg, sier Kenneth Rasmussen til BA.
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no