JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonsgigant trues av konkurs

RenoNorden vakler

TRUET: RenoNorden sliter med lønnsømheten, og trues av konkurs. Bildet er tatt tidligere i Oslo, før de mistet anbudet der.

TRUET: RenoNorden sliter med lønnsømheten, og trues av konkurs. Bildet er tatt tidligere i Oslo, før de mistet anbudet der.

Werner Juvik

– Best for oss å drive renovasjonen videre selv, sier kommunene, som driver videre til samme pris

2017080310475820230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

I løpet av sommeren har RenoNorden forhandlet seg ut av to tapskontrakter; Kragerø kommune og sju kommuner i Romsdalshalvøya Interkommunale renovasjonsselskap (RIR) i Møre og Romsdal.

RenoNorden er nordens klart største aktør innen husholdningsrenovasjon.

Kragerø er allerede i gang med renovasjon i egenregi. De overtok både tjenesten for kommunens innbyggere, utstyr og selskapets ansatte 1. juli.

RIR overtar driften selv om fire uker.

Bærum kommune lyste ut et lynanbud i sommer, og inngikk avtale med NordRen om å overta avfallsinnsamlingen dersom RenoNorden går dukken.

• Kommunene presser pris til bunn som før

Egenregi var beste alternativ

– Det er på alle måter best å drive videre i kommunal regi, mener styreleder Ketil Sorthe i RIR (Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap).

– Med nye anbud og ny operatør nå, så hadde vi risikert å få Oslo-tilstander her. Det vil vi ikke, fastslår han.

RIR er ansvarlig for avfallstjenesten for til sammen 51.000 innbyggere i kommunene Molde, Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund og Nesset. Det interkommunale selskapet undertegnet en syv år lang kontrakt med selskapet i oktober i fjor.

• Veireno er konkurs, men Arbeidstilsynet vil ha ansvaret til den tidligere direktøren gransket av politiet

Til om lag samme pris

Samarbeidet med giganten RenoNorden blir kortvarig. Allerede neste måned skal de ansatte bli overført til RIR og tjenesten videreføres av kommunene selv. Selv om RenoNorden tapte på å utføre tjenesten, tror ikke RIR-lederen at det vil påvirke renovasjonskostnadene når det interkommunale selskapet skal drive tjenesten selv.

– Det er en differanse mellom de faktiske kostnadene og prisen som RenoNorden tok for å utføre den, men denne er liten. Påvirkning på framtidige renovasjonsgebyrer vil være liten eller ingen, sier Sorthe.

Fagbladet har vært i kontakt med Kragerø kommune, men på grunn av ferieavvikling har de ikke kunnet legge fram beregninger for hva det koster kommunen å overta for RenoNorden.

• RenoNorden med lovbrudd i søppelkaos på Hamar

Kan bli solgt

RenoNorden har til sammen seks kontrakter de taper penger på i Norge. Ifølge regnskapene som ble levert i sommer, ble tapet beregnet til 131 millioner kroner ved utgangen av året. I en børsmelding i mai måned opplyses det at tapet kan komme opp i 193 millioner kroner. På grunn av raskere avskrivninger på materiell, der anbudskrav oppgis som hovedgrunn, gikk driften av hele konsernet 414 millioner kroner i minus i fjor, ifølge regnskapet for RenoNorden ASA.

For få dager siden mottok Oslo Børs melding om at RenoNorden forbereder salg. Ifølge meldingen foreligger et betinget bud på hele eller deler av selskapet. Det vil bli gjort en konklusjon innen utgangen av fjerde kvartal. Hegnar.no omtalte meldingen først.

Berører 150 kommuner

RenoNorden har kontrakter om innsamling av husholdningsavfall i 150 norske kommuner. Går selskapet dukken kan det bli mange anbudsprosesser eller rekommunalisering, så fremt ikke en ny eier overtar hele selskapet.

– Vi kunne gå ut av kontrakten og drifte videre i egenregi uten å bryte med anskaffelsesregler, dette fordi RenoNorden måtte bryte kontraktsvilkår av økonomiske grunner, sier Sorthe, som understreker at RIR har hatt et godt forhold til operatøren hele tiden.

• DN: Aksjen steg da RenoNorden dumpet kontrakt

RenoNorden-sommeren

• Mai måned: Børsmelding om at tapet på seks kontrakter kommer opp i 193 millioner kroner. Fortsetter å stupe på børsen.

• Juni Måned: Forhandler på nytt med bankene. Får en avtale med Kragerø kommune, som overtar renovasjon i egenregi allerede 1. juli.

• Juli: inngår avtale med Romsdalshalvøya Interkommunale renovasjonsselskap, som overtar drift i egenregi fra 1. september. Legger fram regnskapene. Konsernet gikk 414 millioner kroner i minus i fjor.

• August: Ny børsmelding: Konkrete forhandlinger for salg av hele eller deler av virksomheten er i gang.

Med nye anbud og ny operatør nå, så hadde vi risikert å få Oslo-tilstander her

Ketil Sorthe, styreleder for Romsdalshalvøya Interkommunale selskap

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy