JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rentesjokk fra Norges Bank får det til å koke i LO: «Ubegripelig»

LO og sjeføkonom Roger Bjørnstad støtter ikke rentepolitikken til Norges Bank.

LO og sjeføkonom Roger Bjørnstad støtter ikke rentepolitikken til Norges Bank.

Jan-Erik Østlie

Norges Bank setter opp renta for å stagge økende priser og lønninger. Det får det til å koke i LO-ledelsen.

2023062215551920230623100216

aslak@lomedia.no

Renta ble satt opp på torsdagens rentemøte – fra 3,25 prosent i mai til 3,75 prosent nå. Trolig kommer det ytterligere renteøkninger i august, ifølge Norges Bank.

LO stiller seg ikke bak beslutningen om å øke renten.

Ifølge LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er det de svakeste som må bære byrdene av den «aggressive rentepolitikken».

– Ledigheten kommer til å øke videre, hevder han.

Bjørnstad tror rentehoppet vil gjøre det vondt verre for bedrifter og folk med høye kostnader og stor gjeld.

 – Dette er en politikk LO ikke kan støtte. Vi klarer ikke å opprettholde en fornuftig lønnsdannelse når Norges Bank ikke balanserer hensynet på en bedre måte, poengterer han.

Innsikt: Når renta går opp, straffes disse gruppene hardest

Raser mot Norges Bank

Også Peggy Hessen Følsvik reagerer sterkt mot dagens renteheving, og kaller det «ubegripelig».

– Vi kan ikke akseptere at Norges Bank nok en gang bruker økt arbeidsledighet som virkemiddel i den økonomiske politikken. Og LO kan ikke ta ansvar for en fornuftig lønnsdannelse i dette landet, hvis sentralbanksjefen skal fortsette med sine aggressive rentehevinger, sier LO-lederen.

Hun peker at Norge har Europas laveste ledighet og mener at Norges Bank må ta mer hensyn til sysselsettingen.

– Den norske modellen har tatt oss gjennom kriser før, og skal gjøre det igjen. Da kan vi ikke ha en overdommer på Bankplassen, som kjører sitt eget løp.

På spørsmål om kronekursen svarer Hessen Følsvik at det er viktig å få kontroll på norsk økonomi.

– Hvis folk og bedrifter dyttes utfor stupet så har vi ikke lenger kontroll med økonomien. 

Derfor øker renta

Årsaken til det doble rentehoppet er ifølge Norges Bank todelt. Prisveksten er klart over målet – i tillegg til at lønnsveksten ser ut til å bli høyere enn i fjor.

Høyere rente skal gjøre at vanlige folk får mindre penger å handle for, og at det dermed blir mindre press i økonomien.

Ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache er aktiviteten fortsatt høy og arbeidsledigheten lav, men presset i norsk økonomi er i ferd med å avta.

– Dersom vi ikke hever renten, kan priser og lønninger fortsette å stige raskt, og inflasjonen bite seg fast. Da kan det bli mer kostbart å få prisveksten ned igjen, sier Bache.

Økt styringsrente er som regel synonymt med at bankene følger opp med å heve rentene for boliglån. Det betyr igjen at folk må regne med at boliglånet blir dyrere.

Kritisk til håndteringen

Tidligere i år har det vært en debatt om hvordan Norges Bank har håndtert renta. LOs sjeføkonom har vært den hardeste kritikeren av Norges Bank.

Bjørnstad mener at mesteparten av den prisveksten vi har hatt i Norge er importert. Det er varer kjøpt i utlandet som i all hovedsak er årsaken til inflasjonen, og da hjelper det ikke å sette opp renta.

I en LO-rapport fra mai vises det til prognosene for arbeidsledighet fra Statistisk sentralbyrå (SSB). SSBs prognoser viser en betydelig høyere arbeidsledighet enn det Norges Bank anslår.

I fjor var arbeidsledigheten på 3,2 prosent. Ifølge LOs beregninger vil en økonomisk politikk basert på Norges Banks beregninger, gi en arbeidsledighet på 4,5 prosent i 2025.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy