JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reuters: Hamas-representant sier gruppen godtar våpenhvile-resolusjon – klar til å forhandle

RAFAH: En teltleir ble truffet av israelske raketter. Flere er bekreftet døde.

RAFAH: En teltleir ble truffet av israelske raketter. Flere er bekreftet døde.

Jehad Alshrafi / AP Photo

En Hamas-representant sier til nyhetsbyrået Reuters at de godtar våpenhvile-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd.

2024061110244820240611105931

uvakt@ntb.no

Sikkerhetsrådet godkjente resolusjonen mandag kveld norsk tid. Russland avsto fra å stemme, mens resten av medlemmene stemte for.

Hamas har tidligere sagt at de er villig til å samarbeide med meglere om innføringen av en våpenhvile på Gazastripen.

Den høytstående Hamas-tjenestemannen Sami Abu Zuhri sier de nå er klare til å forhandle om detaljene i resolusjonen.

– Opp til USA

Han sier samtidig at det er opp til USA å sørge for at Israel etterlever resolusjonen.

– Den amerikanske regjeringen har en stor oppgave foran seg når det gjelder å få okkupasjonsmakten til å umiddelbart stoppe krigen i tråd med resolusjonen fra Sikkerhetsrådet, sier han.

Resolusjonsforslaget ble lagt fram av USA. Utenriksminister Antony Blinken er for tiden på rundreise i Midtøsten for å presse på for en våpenhvile.

– Mitt budskap til regjeringer og menneskene i regionen er at hvis dere ønsker våpenhvile, må dere presse Hamas til å si ja, sa Blinken til journalister i Kairo mandag.

Zuhri var da kritisk til Blinkens kommentarer.

VÅPENHVILE: USAs utenriksminister Antony Blinken er for tiden på sin åttende reise til Midtøsten siden 7. oktober. Mandag tok han til orde for å presse Hamas til å akseptere forslaget til våpenhvile.

VÅPENHVILE: USAs utenriksminister Antony Blinken er for tiden på sin åttende reise til Midtøsten siden 7. oktober. Mandag tok han til orde for å presse Hamas til å akseptere forslaget til våpenhvile.

Cliff Owen / AP Photo

– Blinkens tale i Egypt er partisk for Israel og gir et amerikansk dekke for det holocaust som har skjedd under okkupasjonen i Gaza, sa han i en uttalelse.

I resolusjonsteksten fra Sikkerhetsrådet heter det at Israel har akseptert våpenhvileforslaget, uten at dette er offisielt bekreftet.

Blinken: Netanyahu støtter våpenhvileforslag.

Tre faser

Forslaget som ligger på bordet, består av tre faser.

Den første er en fullstendig våpenhvile i seks uker. Samtidig skal israelske styrker trekke seg tilbake, og et antall gisler skal utveksles mot hundrevis av palestinske fanger.

Fase to er avhengig av at partene blir enige om «nødvendige arrangementer», og dersom det skjer, skal det innebære en permanent slutt på krigføringen. Samtidig skal alle gjenlevende gisler frigis og alle israelske styrker trekke seg ut av Gazastripen.

I fase tre skal likene til avdøde gisler frigis og en omfattende gjenoppbygging av Gaza settes i gang.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy