JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riksrevisjonen kritiserer staten: Driver skjult skattlegging gjennom høye gebyrer

Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss

Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss

Eirik Dahl Viggen

Staten tjener store penger på overprisede gebyrer på offentlige tjenester. En skjult skatt, mener Riksrevisjonen. – Vi er ikke i mål, svarer finansministeren.

2020110410295820201104102954

I 2019 dro staten inn over 5 milliarder kroner i gebyrer på offentlige tjenester som tinglysing av eiendom, registrering i løsøreregisteret og teoriprøven for førerkort. Det var over 600 millioner kroner mer enn det kostet å levere tjenestene, viser en ny rapport fra Riksrevisjonen.

– Gebyrer på offentlige tjenester skal ikke være høyere enn kostnadene. At vi som innbyggere betaler 627 millioner kroner mer enn det faktisk koster å levere de tjenestene Riksrevisjonen har sjekket, er en skjult skatt. Det kan ikke statsforvaltningen pålegge oss, konstaterer riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen har kontrollert om staten følger Stortingets forutsetninger for å kreve gebyrer for tjenester. I henhold til regelverket skal mottakeren av en tjeneste nemlig ikke betale mer enn det koster å produsere og levere den.

Sanner: Ikke i mål

– Den økonomiske kreativiteten her har vært ganske stor. Og det er ikke et honnørord i denne sammenhengen, sier Foss, som påpeker at unødvendig høye gebyrer er en praksis som har pågått i flere år.

Og praksisen vil fortsette. Finansminister Jan Tore Sanner (H) innrømmer overfor NTB at overprisede gebyrer utgjør om lag 588 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021.

– Gebyrene har blitt gradvis redusert de siste 15 årene, blant annet etter påtrykk fra denne regjeringen. I 2021 foreslår vi å redusere overprisede, statlige gebyrer med ytterligere 326 millioner kroner, men vi er ikke i mål med det. Som både statsbudsjettet vi la fram i oktober og Riksrevisjonens undersøkelse viser, er det fortsatt gebyrer som er priset for høyt, sier Sanner.

Betydelige avvik

I 2019 hadde 12 departementer og 36 virksomheter nærmere 5,3 milliarder kroner i inntekter fra 80 ulike gebyrordninger. I undersøkelsen er sju gebyrordninger under fire departementer – Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Samferdselsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet – gransket nærmere. Disse sto for 82 prosent av de totale gebyrinntektene i fjor.

Revisjonen viser blant annet at flere av gebyrordningene som er overpriset, ikke har blitt nedjustert til kostnaden for tjenesten fordi det ikke har vært funnet inndekning i budsjettet for å redusere den skjulte skatten.

– For fire av de sju gebyrordningene som inngår i undersøkelsen, er det betydelige avvik mellom kostnadene for tjenestene og gebyrsatsene som er fastsatt i forskriftene, heter det i rapporten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy