Risikerer ti dagers fengsel

Aktor i straffesaken mot de 41 havnedemonstrantene i Tromsø ba om 5000 kroner i bot for hver av demonstrantene, subsidiert ti dager i fengsel.

Aktor i straffesaken mot de 41 havnedemonstrantene i Tromsø ba om 5000 kroner i bot for hver av demonstrantene, subsidiert ti dager i fengsel.

Roy Ervin Solstad

Rettssaken mot havnedemonstrantene i Tromsø avsluttet i dag.

2014110612000020141106093158

ROY ERVIN SOLSTAD

res@lomedia.no

Fire dager var satt av til rettssaken der 41 demonstranter stod tiltalt for å blokkere lossing og lasting av hurtigruten 12. juni i år. Aksjonen var en av mange mot det som oppfattes som streikebryteri av NorLines-ansatte på kaia i Tromsø etter at de regulære havnearbeiderne ble tatt ut i sympatistreik med kampen for tariffavtale i Risavika utenfor Stavanger.

Må dømmes

Etter at 13 av de tiltalte forklarte seg i retten i dag, var det vitneforklaringer som stod p åagendaen i dag. Det tok såpass kort tid, at da rettens administrator avbrøt forhandlingene til lunsj, gjenstod kun aktor og forsvarers avslutningsprosedyrer.

Aktor Morten Hermansen pekte på at de tiltalte måtte dømmes fordi de ikke etterkom pålegget fra politiet om å fjerne seg fra havna da de fikk beskjed om det den 12. juni. Dermed måtte de dømmes, konkluderte han.

Påstanden fra aktoratet var at de 41 tiltalte var skyldige etter tiltalen og skulle ilegges bot på 5000 kroner, subsidiært ti dager i fengsel.

To uker fri

Det var en påstand som ikke tok nattesøvnen fra leder i LO Troms, Ronny Johansen.

– Det betyr eventuelt to uker fri fra jobb, smilte LO-lederen.

Han mener sjansen til å bli frifunnet er like stor som å bli dømt.

– Men med bakgrunn i rettspraksis blir jeg ikke overrasket om vi blir dømt, sier han.

En dom han ikke ønsker skal bli stående.

– Vi vil måtte vurdere å anke dersom vi blir dømt, sier Ronny Johansen.

Mildest måte

Forsvarer Hjallis Bakke mente derimot at Politiet hadde oppført seg på en så annerledes måte den 12. juni i forhold til den dialog-linja de hadde gjennomført ved tidligere aksjoner, at man ikke kunne forvente at demonstrantene skulle etterfølge pålegget om å fjerne seg. Blant annet ble det vist til at tidligere hadde politiets innsatsleder ved samtlige tidligere aksjoner tatt kontakt med lederne for demonstrasjonene for å finne løsninger, mens de den aktuelle datoen ble pålagt å fjerne seg umiddelbart, uten at det ble opprettet noen dialog med demonstrantene.

– Konklusjon er at i det konkrete tilfellet hadde ikke de tiltalte plikt til å følge pålegget, slik aktor hevder, sa Bakke.

Han ba derfor om full frifinnelse av de 41 tiltalte, eventuelt at de ble behandlet på mildeste måte.

Dom er ventet i løpet av to uker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy