JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rivende uenig om søppel-virkeligheten

UT NESTE ÅR: Den polske sjåføren sier seg fornøyd med å jobbe for RenoNorden, men neste år overtar nytt selskap. Da må han enten  godta nye betingelser eller finne seg annen jobb.

UT NESTE ÅR: Den polske sjåføren sier seg fornøyd med å jobbe for RenoNorden, men neste år overtar nytt selskap. Da må han enten godta nye betingelser eller finne seg annen jobb.

WERNER JUVIK

Norsk Industri i NHO godtar ikke funnene fra DeFacto-rapporten om gebyrøkningen i kommuner med anbudsutsatt renovasjon. De mener de høye gebyrene kommer av store investeringer.

2015111614351520151116144012

Norsk Industri i NHO går hardt ut mot rapporten fra kunnskapssenteret DeFacto ”Dyrt for innbyggerne – dårlig for de ansatte”. Norsk Industri organiserer renovasjonsselskapene i Norge, selskapene som utfører avfallshåndtering i kommuner med husholdningsavfall på anbud.

I rapporten presenterer DeFacto gebyrutviklingen i landets 20 største kommuner de ti siste åra. Både DeFactos gjennomgang og Fagbladets egen gjennomgang av alle kommuner i Nord-Trøndelag fylke, viser at innbyggerne må betale markant mer i gebyr for å bli kvitt avfallet sitt i kommuner med tjenesten på anbud, enn i kommuner som har renovasjonen i egen regi.

Kommuner som har avfallsinnsamling ute på anbud, har både de høyeste gebyrene og den høyeste gebyrøkningen gjennom de ti siste åra.

Les mer: Du betaler ekstra for avfallsselskapenes profitt

Hevder det skyldes investeringer

Bransjesjef for gjenvinning i Norsk Industri, Gunnar Grini, er likevel langt ifra overbevist. Han mener de høye avfallsgebyrer ikke har noe med anbudsutsatt avfallsinnhenting å gjøre.

– Rapporten viser bare at det er store forskjeller på gebyrnivået i kommunene. Kommunene med høyest gebyrer er også de som har investert i dyre avfallsanlegg, sier Grini.

Han ønsker å forklare de dyreste kommunene slik:

– Oslo gjorde sine store investeringer i dyre anlegg de siste åra, og det er disse åra gebyrene har økt mest i kommunen. Tromsø har høye gebyrer med kommunalt eid selskap. Det er et selskap som gir kommunen utbytte, som i praksis er en ekstraskatt for innbyggerne. Kristiansand og Arendal har investert i et anlegg som er for stort. Det samme har Skedsmo, sier Grini. For de rimeligste kommunene forklarer han Trondheim med at de ikke har utsortering av matavfall.

– Larvik og Sandefjord samt Sarpsborg, Skien og Drammen har lave gebyrer med konkurranseutsatt avfallsinnhenting, skriver Grini i et tilsvar til fagbladet.no.

– Jeg vil heller si at det er tvert imot, at kommuner som bruker markedet kommer bedre ut enn kommuner som selv skal bygge og drifte store anlegg, sier Grini.

Les mer: Oslo gjorde AS av Klemetsrudanlegget i sommer.

– Ingenting indikerer dette

– Jeg registrer at Norsk Industri er uenige og mener det kommersielle er best, men verken de eller bransjen har lagt fram tall som indikerer dette, svarer utreder i DeFacto Idar Helle, som står bak rapporten.

Han understreker at rapporten tar høyde for at også investeringer i mottaksanlegg medvirker til gebyrutviklingen, slik NHO har påpekt.

– Det må en mer spesifikk studie til for å avklare hvor mye som skyldes investeringer og hvor mye som skyldes at innsamlingen er overlatt til markedet. Den studien har verken vi eller NHO gjort. Det vår studie viser, er helt klart at gebyrene både er høyest og har hatt størst økning i kommuner med avfallsinnsamling på anbud. Dette er sterke og entydige tall, påpeker han.

Helle legger til at parallelt med gebyrutviklingen i disse kommunene, har renovasjonsselskapene store avkastninger – mer enn dobbelt av det normale i næringslivet for øvrig.

Les mer: Ellevill kamp om avfallet ditt (pdf)

Kommuner som bruker markedet kommer bedre ut enn kommuner som selv skal bygge og drifte store anlegg.

Bransjesjef Gunnar Grini i Norsk Industri, NHO

Verken NHO eller bransjen har lagt fram tall som indikerer deres påstander.

Idar Helle, DeFacto

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy