Robert Erikssson høstet gulrøtter og kjøpte skateboard for lønna

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson var tidlig ute med både sommerjobb og skateboard

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson var tidlig ute med både sommerjobb og skateboard

Tri Nguyen Dinh

SERIE: Min første sommerjobb

2015062912000020150715105153

martin@lomedia.no

– Min første sommerjobb var på en gård ved Örebro i Sør-Sverige. Der drev noen slektninger en gård med grønnsaksproduksjon. Jeg var 13 år og ble sendt med tog fra Verdal for å ta opp gulrøtter og hjelpe til med det meste av gårdsdriften.

Beste minne: – For den første lønna kjøpte jeg et skateboard i Sverige. Skateboardet kom tidligere til Sverige enn til Norge. Dette var på slutten av 80-tallet, og jeg var muligens den første i Innherred i Nord-Trøndelag med skateboard. Jeg husker også at jeg gikk inn med skateboardet i en annen sportsbutikk enn der jeg hadde kjøpt det. Jeg ble anklaget for å ha stjålet det, og ble innkalt på butikksjefens kontor. Tanta mi kom til unnsetning med kvitteringa og det løste seg. Den sommeren var jeg på Norway Cup i Oslo, og jeg var en de få som hadde et skateboard under armen.

Lønn: – Jeg husker ikke akkurat hva jeg fikk i lønn, men jeg husker lønnsforhandlingene godt. Det var broren til min farfar som drev gården. Han spurte meg om jeg hadde noen tanker om hva jeg skulle få i lønn. Søskenbarnet mitt jobbet på gården og jeg sa at jeg ville ha det samme som ham. Da sa gubben, "her er det ikke timelønn, men innsatslønn". Og han var tydeligvis fornøyd med innsatsen. Jeg tjente mer enn jevnaldrende som jobbet på gårdene hjemme.

Viktigste erfaring: – Det er to viktige lærdommer jeg dro med meg fra den jobben. Penger kommer ikke rekende på ei fjøl, det krever hardt og målretta arbeid. Og jeg lærte at alle arbeidsoppgaver på en arbeidsplass er like viktige. Hvis ikke jeg luka bort ugress fra gulrotåkeren, så kunne det gå utover avlingene. For at en bedrift skal gå rundt er alle viktige.

Råd til ungdom som skal ut å jobbe: – Det jeg vil si til ungdom som skal ut i sommerjobb nå, er at de må ta det tilbudet de får og være villig til å lære. Bruk sommerjobben som en arena til å vise deg fram, at du er en pliktoppfyllende ungdom som ønsker å jobbe. Og det kan være lurt å knytte kontakt med kolleger og arbeidsgiveren på arbeidsplassen. Det kan være nyttig senere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy